Gemeente Alphen aan den Rijn


beleidsplan

Startnotitie Wmo beleidsplan

Meer aandacht voor informatie en advies en ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers

Meer multifunctionele accommodaties, de doorontwikkeling van het Wmo-loket tot Wmo-winkel, het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers en het opzetten van een Wmo-uitvoeringsorganisatie zijn volgens b. en w. de belangrijkste speerpunten op het terrein van maatschappelijke onderwerpen voor de komende vier jaar. Dat staat in startnotitie voor het Wmo beleidsplan. Deze startnotitie wordt in juni door de gemeenteraad vastgesteld.

Uit de profielschets van Alphen aan den Rijn, de Wmo-werkconferentie, verschillende expertmeetings en de diverse gesprekken blijkt dat de sociale problematiek beperkt, overzichtelijk en onder controle is. Er zijn hier veel organisaties en verenigingen actief en veel voorzieningen waar goed gebruik van wordt gemaakt. De waardering voor de inzet van de gemeente en voor het ambitieniveau is groot. Hoewel Alphen aan den Rijn enkele kwetsbare wijken kent, is zeker geen sprake van grote stadsproblematiek.

Dit komt onder andere door de keuze van het college voor een afzonderlijk programma ISV en een afzonderlijk programma Jeugd. Er wordt al veel gedaan op deze terreinen. Het programma ISV sluit aan bij prestatieveld 1 van de Wmo, sociale samenhang en leefbaarheid. Het programma Jeugd sluit aan bij prestatieveld 2, preventief jeugdbeleid.

Om die reden kiezen b. en w. nu voor het versterken en doorontwikkelen van de informatie, advies en cliëntondersteuning (prestatieveld 3) en het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers (prestatieveld 4). De speerpunten van deze prestatievelden leveren bovendien een bijdrage aan alle andere prestatievelden van de Wmo.

Verdere procedure
Na vaststelling van de startnotitie door de gemeenteraad, worden de speerpunten verder uitgewerkt tot een ontwerp beleidsplan Wmo. Hierin worden de beschikbare budgetten verdeeld over de activiteiten. In het najaar mogen de belanghebbenden reageren op het ontwerp beleidsplan Wmo. Daarna volgt besluitvorming door het college en de raad en hebben we een beleidsplan voor de jaren 2008 2011.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn