Gemeente Alphen aan den Rijn


Stadsmonitor '06-'07

Gemeente publiceert Stadsmonitor 2006-2007

Veiligheid en Leefbaarheid in Alphen relatief gunstig

De gemeente Alphen aan den Rijn publiceerde vandaag haar jongste stadsmonitor. De belangrijkste conclusie van deze jaarlijkse foto van de Alphense samenleving is dat de beleving van de Alphense bevolking op het gebied van leefbaarheid en veiligheid zich opnieuw gunstig ontwikkelt. Alphenaren voelden zich de afgelopen jaren over het algemeen genomen prettig in hun stad en die tendens zet zich door.

Uit het onderdeel leefbaarheid van de stadsmonitor komt naar voren dat de betrokkenheid van de burger bij de eigen buurt in het algemeen goed is. Bewoners spreken ook hun waardering uit voor het feit dat de gemeente hen bij verbeteringen betrekt. Dit geldt ook specifiek voor de ISV-buurten. Buurten als de Planetenbuurt en de Emmalaan (Groene Dorp) ontwikkelen zich volgens de bewoners in een gunstige richting.

Ook wat betreft de veiligheidsbeleving blijkt dat mensen zich gemiddeld positief uiten. Zowel op het niveau van de eigen buurt als over de stad als geheel. Ook signaleert de monitor dat de aangiftebereidheid van de Alphenaren nog steeds toeneemt.

Op een paar plekken in de stad ervaren de bewoners de positieve trend op gebied van leefbaarheid in wat mindere mate. Men ervaart daar een tekort aan ontmoetingsplekken en overlast door jongeren. Ook verkeers- en parkeerproblemen blijken in een aantal wijken hardnekkig. In een deel van de ISV-buurten is de sociale cohesie nog steeds onvoldoende.

Het beeld over de mate waarin mensen slachtofferschap ervaren als gevolg van delicten, is wisselend. Over het geheel genomen lijken de cijfers wel iets gunstiger te worden. Dit geldt zowel voor de gevoelens van mensen die betrokken waren bij vermogensmisdrijven als bij vernielingen en geweldsdelicten.

Het toekomstvertrouwen van de bewoners aan de Hoge Zijde, sterk gestegen na de oplevering van het nieuwe stadshart, is het afgelopen monitorjaar op een vergelijkbaar hoog niveau blijven staan.

De stadsmonitor kan gelezen worden als de jaarlijkse foto van de leefbaarheid en veiligheid(sbeleving) in de stad. Net als bij een gewone familiefoto zijn er over het algemeen van jaar tot jaar geen al te grote veranderingen waar te nemen. Het gaat vaak om relatief kleine verschuivingen die, gemeten over een groter aaantal jaren trends in beeld brengen. Het is voor de gemeente belangrijk die trends en eventuele verschuivingen daarin tijdig in beeld te hebben om erop te kunnen inspringen met beleidsaanpassingen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn