Stadsdeel Amsterdam-Noord

Nationaal Klimaatmonument naar Amsterdam-Noord

Tijdens de Energiemarkt op zaterdag 2 juni jl. onthulde Kees Diepeveen, portefeuillehouder Milieu, voor de deur van het Stadsdeelhuis het Nationaal Klimaatmonument. De wisseltrofee is aan Amsterdam-Noord toegekend door SenterNovem en het Wereld Natuur Fonds.

Het Nationaal Klimaatmonument wordt door SenterNovem en het Wereld Natuur Fonds toegekend aan gemeenten die klimaatbeleid hoog in het vaandel hebben en zich onderscheiden door het betrekken van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties daarbij. Het beeld is zon drie meter hoog en verbeeldt een smeltende poolkap als gevolg van het broeikaseffect.

Kees Diepeveen: Amsterdam-Noord is blij met de erkenning voor ons klimaatbeleid én met de waardering die eruit spreekt voor de inzet van inwoners van Noord om dat beleid te realiseren. Het ambitieuze klimaatplan uit 2004 begint tot resultaten te leiden. Dankzij de voortrekkersrol van het stadsdeel worden in de komende jaren zon 15.000 woningen op stadswarmte aangesloten. Dit leidt tot een forse besparing van CO2-uitstoot, per woning zon 50-80% reductie, en een betere luchtkwaliteit. Naast energiebesparing zetten we ook in op toepassing van duurzame energie, bijvoorbeed ook met de zonne-energiecampagne voor eigenhuisbezitters. Sinds kort rijden veegautos van het stadsdeel op biobrandstof, afkomstig van koolzaad.

Gemeenten die eerder het Klimaatmonument mochten huisvesten zijn onder andere Alphen aan den Rijn, Heerhugowaard, de gemeenten in Provincie Flevoland en Apeldoorn.

ENERGIEMARKT GROOT SUCCES

100 aanvragen voor zonnepanelen

De Energiemarkt afgelopen zaterdag werd bezocht door ruim 300 bezoekers. Daarbij hebben 100 inwoners van Noord subsidie aangevraagd voor het plaatsen van zonne-panelen op het dak van hun woning. De zonne-energiecampagne Met gemak de zon op je dak biedt particuliere huiseigenaren de kans om tegen een sterk gereduceerd tarief een set zonnepanelen of een zonneboiler aan te schaffen. Via de website www.BespaarDaar.nl kunnen belangstellenden zich nog aanmelden voor een zonne-energiesysteem.