Eneco


ENECO Energie verwerft 50% belang in CO2-vrije energiecentrale
Rotterdam, 4 juni 2007 ENECO Energie heeft een belang genomen van 50% in het Nederlandse bedrijf SEQ Nederland B.V. Dit bedrijf is al enige tijd actief om de eerste CO2-vrije energiecentrale, de Zero Emission Power Plant (ZEPP), in Nederland te realiseren. ENECO neemt de aandelen over van N.V. ONS Houdstermaatschappij.

De ZEPP-centrale produceert klimaatneutrale elektriciteit, doordat de vrijkomende CO2 volledig wordt afgescheiden en daarna wordt geïnjecteerd en opgeslagen in een bestaand gasveld. Hiermee kan tot circa 10% extra aardgas worden gewonnen. Dit kan vervolgens worden gebruikt in de ZEPP-centrale voor de opwekking van elektriciteit. De ZEPP-centrale draagt op deze manier bij aan een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening in Nederland. Met de participatie van ENECO in SEQ Nederland B.V. kunnen wederzijdse kennis en ervaring op het gebied van ontwikkeling, beheer en exploitatie van decentrale, schone en geïntegreerde energieprojecten worden gebundeld. ENECO en SEQ Nederland hebben de ambitie om hun positie op dit terrein de komende jaren verder uit te bouwen.

Het concept van een ZEPP-centrale is uniek in Nederland en de wereld. Elektriciteit wordt met deze centrale geproduceerd met een gesloten koolstof-kringloop. De vrijkomende CO2 wordt in een gedepleteerd (oud) gasveld teruggepompt, waardoor een hogere druk in het gasveld ontstaat. Door middel van de zogenoemde techniek Enhanced Gas Recovery (EGR) kan extra aardgas worden gewonnen, dat anders in het aardgasveld zou achterblijven. Het aardgas kan in de ZEPP-centrale worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. In deze demonstratiecentrale wordt zuivere zuurstof gebruikt voor het verbrandingsproces van aardgas (oxy-fuel combustion), waardoor op termijn rendementen tot 60% (incl. CO2-afvang en -opslag) behaald kunnen worden.

Het plan is om in Drachten (Friesland) een ZEPP-centrale van 50 MWe te realiseren met een rendement van ongeveer 30% (bruto) en 40% (netto). Het plan is de afgevangen CO2 in oude gasvelden nabij Akkrum (Friesland) in de diepe ondergrond te injecteren voor extra gasproductie. Daarmee kan over een periode van 4 jaar ongeveer 1 Megaton CO2-emissie worden gereduceerd. Door het speciale verbrandingsproces met zuivere zuurstof kent de ZEPP-centrale eveneens géén uitstoot van NOx, SO2 of fijn stof. De totale Nederlandse gasproductie kan bij welslagen van het EGR-concept met miljarden kubieke meters extra worden verhoogd.

De centrale kan bij volle inzet voldoende klimaatneutrale stroom opwekken voor ongeveer 150.000 huishoudens, genoeg voor circa 50% van alle Friese huishoudens. Ook zal een lokaal (klimaatneutraal) warmtenet ter grootte van circa 15 MW onderdeel uitmaken van het project.

Verwachting is dat na verlening van de vereiste vergunningen vanaf volgend jaar gestart kan worden met de bouw. Voorwaarde voor een definitief groen licht voor het project is de toekenning van stimuleringsregelingen voor klimaatneutrale elektriciteitsproductie. Twee belangrijke regelingen hiertoe zijn onlangs door de Nederlandse overheid toegezegd.

ENECO en SEQ hebben de ambitie om hun positie op dit terrein de komende jaren verder uit te bouwen met een totale projectportefeuille van ongeveer 1.500 MW. Nauwe samenwerking met uiteenlopende partners is daarbij een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling en exploitatie van deze ZEPP-innovatie.