VVD


4-6-2007

Bedevaarten moeten worden vermeld in polis

Het is een schande dat zorgverzekeraars bedevaarten naar Lourdes vergoeden zonder dit in de polisvoorwaarden te noemen. Dit stelt VVD-woordvoerster Edith Schippers.

Schippers: "Iedereen betaalt verplicht premie. Mensen met een aanvullende verzekering betalen bij sommige verzekeraars direct ook voor bedevaarten, terwijl ze hier niet van op de hoogte zijn. Dat moet veranderen."

Zorgverzekeraar CZ - van huis uit een katholieke verzekeraar - betaalt delen van de bedevaarten naar het Franse Lourdes. Dit staat niet vermeld in de zorgpolis, terwijl de tochten wel deel uitmaken van alle aanvullende verzekeringen. Schippers: "De VVD heeft niks tegen Lourdes, maar dit lijkt me bij uitstek een onderdeel waar mensen zelf voor moeten kiezen en waar zij, of bijvoorbeeld de kerk, dus ook zelf voor betalen. Dat het verborgen in de ziektekostenpremie zit, is eigenlijk een vorm van bedrog. Dag in, dag uit zenden we de boodschap uit aan mensen om zinnig en zuinig met zorg om te gaan, omdat door de vergrijzing en technologische ontwikkelingen de consument steeds meer premie betaalt. CZ zendt hiermee dus een tegenstrijdig signaal uit."

Schippers beseft dat de politiek weinig kan doen, maar wil toch dat minister Klink van Volksgezondheid de verzekeraars hierop aanspreekt. "Het is uiteindelijk de keus van de consument, maar als hij niet weet waarvoor hij is verzekerd, kunnen dit soort praktijken plaatsvinden. Zorgverzekeraars moeten open kaart spelen en exact datgene in de polisvoorwaarden opnemen waar een consument zich voor kan en wil verzekeren. Tevens vind ik het ook meer dan logisch dat verzekerden zelf hun verzekeraar aanspreken op dit soort gedrag."

4 juni 2007

Edith Schippers: edithschippers@tweedekamer.nl