Gemeente Oldenzaal


College presenteert perspectiefnota 2008

gepubliceerd op : 4-6-2007

Het college van burgemeester en wethouders heeft de perspectiefnota 2008 (5 MB) vastgesteld. Dit is een nota waarin een aantal speerpunten van het college voor de komende jaren wordt gepresenteerd.

Burgemeester en wethouders willen in een open dialoog met de gemeenteraad de lijnen voor de toekomst uitzetten. Uitgangspunt hierbij is een reëel sluitende meerjarenbegroting.

In de perspectiefnota is de programmabegroting 2007, die eind vorig jaar is vastgesteld, geactualiseerd. Bovendien is een financiële uitwerking van de speerpunten opgenomen. De perspectiefnota wordt op 18 juni aanstaande in het Politiek Forum besproken en op 5 juli aanstaande in de gemeenteraad.

De financiële uitkomsten voor het voorgestelde nieuwe beleid en het uitgangspunt van een sluitende meerjarenbegroting betekenen dat het college van burgemeester en wethouders voor een uitdagende opgave staat. Enerzijds houdt dit het presenteren van een sluitende meerjarenbegroting in en anderzijds het uitvoeren van nieuwe beleidsvoornemens. Dit betekent dat in de voorliggende perspectiefnota alleen die nieuwe beleidsvoornemens zijn opgenomen die onvermijdbaar of onuitstelbaar zijn of een relatie hebben met het collegeprogramma. Verder worden een aantal aan co-financiering gerelateerde projecten financieel afgedekt door een te creëren ontwikkelingsfonds. Het college ziet het als een uitdaging en plicht om een reëel sluitende meerjarenbegroting te presenteren.

Het college zal daarvoor samen met de ambtelijke organisatie pragmatisch de begroting op de volgende wijze doorlichten:
1. een kritische doorlichting van de in het meerjarenperspectief opgenomen inkomstenposten (o.a. bouwleges en dividenden);
2. snijden in bestaande begrotingsposten (de nog aanwezige ruimte in beïnvloedbare posten elimineren);
3. de takendiscussie op onderdelen versneld uitvoeren.

Daarnaast zal het college samen met de raad een takendiscussie voeren, met als doel om bij de evaluatienota 2007 structureel ruimte te hebben die kan worden ingezet voor de invulling van essentieel nieuw beleid. In de takendiscussie gaat het om: welke taken willen we niet meer, minder of op een andere wijze gaan uitvoeren.

Nieuwe speerpunten op korte termijn (2007/2008)

Veiligheid
Op het gebied van veiligheid wil het college van burgemeester en wethouders investeren in de digitalisering van omgevingsvergunningen.

Woon- en leefomgeving
Wat de woon- en leefomgeving betreft, wil het college inzetten op herinrichting van de begraafplaats aan de Hengelosestraat en de reconstructie van diverse straten (Eektestraat, Hengelosestraat, Molenstraat, Wilhelminastraat, Bleekstraat/Beatrixsstraat, Burgemeester Wallerstraat en de Beatrixsstraat/ Steenstraat). Tevens wil het college tot 2011 structureel investeren in het landelijk gebied.

Stad in ontwikkeling
Speerpunt uit het programma Stad in Ontwikkeling is het project Oldenzaal Centraal. Het college wil ook actief meewerken aan de opheffing van het rangeerterrein en de aanleg van de fietstunnel. Burgemeester en wethouders willen verhoogde aandacht geven aan het programma wonen, de startersregeling, ten behoeve van het vergroten van kansen op de woningmarkt.

Economie, werk en inkomen
Op dit vlak ligt het speerpunt op de evaluatie en verbetering van het minimabeleid.

Sport
Op het gebied van sport heeft het college de intentie uitgesproken om een nieuwbouw re realiseren voor de accommodatie van sporthal De Thij.

Historie, cultuur en ontspanning
Een speerpunt in het programma Historie, Cultuur en Ontspanning is onder andere structurele verhoging van het cultuurbudget. Bovendien wil het college het project Oud Oldenzaal doorontwikkelen. Dit houdt in de aanpassing van het Plechelmusplein en Historisch Centrum. Tevens wil het college structureel een hogere bijdrage geven aan het Stadstheater. Tevens is de Hulsbeekvisie als speerpunt opgenomen.