Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

Signalering kindermishandeling door kinderartsen

Op 4 juni jl. is bij de Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen in Riel het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een praktijkgerichte nascholingscursus voor kinderartsen over kindermishandeling. Een dergelijke cursus was nog niet eerder beschikbaar in Nederland. Hierdoor worden artsen in staat gesteld mishandelde kinderen beter te herkennen en te leren hoe te handelen bij (een vermoeden van) kindermishandeling. Stichting Kinderpostzegels Nederland maakt de nascholingscursus financieel mede mogelijk.

De familie J. Zomaar een doorsnee Nederlands gezin, ergens in de Randstad. Man, vrouw, twee kinderen. Een keurig rijtjeshuis met een mooie tuin. Zo op het eerste gezicht: niets aan de hand. Maar niemand weet dat de vader na een nachtje doorzakken in het plaatselijke café vaak last heeft van losse handjes...

Kindermishandeling is een veel voorkomend probleem. Exacte cijfers ontbreken, maar geschat wordt dat er jaarlijks 50.000 tot 80.000 kinderen mishandeld worden. In 2004 waren er 9.000 meldingen van kindermishandeling bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Een eenvoudige rekensom leert dat bij ongeveer 1 op de 7 gevallen kindermishandeling niet wordt herkend.

Hoewel er in de samenleving tegenwoordig steeds meer aandacht voor het onderwerp is, blijft kindermishandeling lastig te herkennen, ook voor kinderartsen. Onderzoeken op de spoedeisende hulp van (kinder)ziekenhuizen laten zien dat in Nederland bij slechts 1 tot
1,5% van de kinderen die daar terecht komen aan kindermishandeling wordt gedacht. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika waar de percentages veel hoger liggen. Mochten de Nederlandse kinderartsen al aan kindermishandeling denken dan is het vervolgens nog buitengewoon moeilijk om het bespreekbaar te maken. Een goede praktische cursus op dit gebied ontbreekt, een gebrek dat door vele kinderartsen en artsassistenten (in opleiding) wordt onderschreven. Zij willen graag 'terug naar school' om hierin onderwezen te worden. Er zijn op dit moment 1.250 kinderartsen werkzaam in Nederland en 300 arts-assistenten in opleiding tot kinderarts. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde waar de meeste kinderartsen en assistenten kindergeneeskunde lid van zijn telt 1.900 leden. De verwachting is dat een groot deel van de kinderartsen in Nederland in de komende vijf jaar de cursus gaat doen.