Gemeente Lansingerland


Resultaten bodemonderzoek
Informatie asbestvervuiling

In de afgelopen weken is, in opdracht van de gemeente, een nader onderzoek uitgevoerd naar asbest in de bodem (Bergschenhoek).

Het gaat om twee kinderspeelplaatsen aan de Notaris Kruytstraat en de Bachplaats en in de volgende straten in Bergschenhoek: Burgemeester van Oostenweg, Beethovenlaan, Laan der Vrijheid en de Ds. Van Couwenhovenlaan.

Resultaten van het bodemonderzoek

De gemeente heeft het concept van het onderzoeksrapport ontvangen. Het onderzoek toont aan dat in de bovenste laag van circa 50 cm. van de bodem plaatmateriaal (hechtgebonden asbest) aanwezig is beneden de asbestnorm. Dit zijn de gele gebieden op de bijgevoegde kaart. Hieronder vallen dus de kinderspeelplaatsen. Op slechts één locatie (groenstrook) is plaatmateriaal boven de asbestnorm aangetoond. Dit is het rode gebied op de kaart. In de groene gebieden is geen asbest aangetroffen. De blauwe gebieden zijn niet onderzocht. In het onderzoek zijn geen losse, inadembare vezels in bodem of lucht aangetoond. De resultaten van het onderzoek geven geen aanleiding tot het nemen van aanvullende maatregelen.

U kunt vanaf 8 juni een kopie van het definitieve onderzoeksrapport downloaden via de website van de gemeente.

Zoals vermeld in een eerdere nieuwsbrief zal de GGD de onderzoeksresultaten beoordelen. Het rapport wordt in week 23 naar de GGD gestuurd. Zodra de reactie van de GGD bekend is, zullen wij u hierover informeren.

Overleg met DCMR

DCMR Milieudienst Rijmond is de overheidsinstelling, die wettelijk toezicht houdt op een juiste handelswijze bij een eventuele bodemverontreiniging. We noemen dat ook wel bevoegd gezag. De gemeente had op vrijdag 1 juni overleg met de DCMR, omdat op één locatie de asbestnorm wordt overschreden. In dit overleg werden afspraken gemaakt over de vervolgstappen en eventueel aanvullend nader bodemonderzoek. Onderzoek van de blauwe gebieden wordt nu dan ook nog niet uitgesloten.

De gemeente beraadt zich over de vraag op welke wijze omgegaan moet worden met de groenstroken en de kinderspeelplaatsen waar asbest is aangetroffen onder de norm. Voor een deel zal dit standpunt afhangen van de uitkomsten van het overleg met de DCMR.

Wij zullen u na het overleg met de DCMR informeren over de vervolgstappen. Tot die tijd blijven de kinderspeelplaatsen en de groenstroken ontoegankelijk voor publiek.

Asbest in uw tuin

Uit de contacten van de afgelopen weken blijkt dat u als bewoners over relevante informatie beschikt als het gaat om asbest in uw eigen tuin. Dat kan informatie uit het verleden zijn, maar ook omdat u soms stukjes asbest in uw tuin heeft liggen. Wij vragen u ons deze informatie te melden. Dit kan ons helpen bij het vervolgonderzoek.

Ook kunnen wij ons voorstellen dat u aan het oppervlak liggende stukjes asbest in uw tuin graag verwijderd wilt hebben. Als u ons hiervan op de hoogte stelt, zal een medewerker van de gemeente bij u langs komen om de stukjes asbest te verwijderen. Voor alle duidelijkheid; de gemeente biedt u dit aan als een service in het kader van het vervolgonderzoek. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw tuin. En u bent ook niet verplicht van deze service gebruik te maken.

U kunt informatie over asbest in uw tuin melden via telefoonnummer (010) 800 43 82 of via het formulier meldingen buitenruimte op deze website.

Te downloaden:

* Verontreinigingssituatie Bergschenhoek_1.pdf (383.18 KB)