Ingezonden persbericht


PERSBERICHT BRANDWEER

Haaksbergen, 4 juni 2007

Silobrand bij Timmerfabriek Ter Huurne, Haaksbergen

Vandaag om 10.29 uur werd de Meldkamer gealarmeerd voor een middelbrand bij Timmerfabriek Ter Huurne, Metaalstraat 9 in Haaksbergen.Bij aankomst van de brandweer bleek het te gaan om smeulend houtmot, restmateriaal van verpulverd hout, dat de silo werd ingezogen. Het probleem is ontstaan bij de installatie tussen de motsilo (bunker) en de motverbrander.

Enkele medewerkers van Timmerfabriek Ter Huurne bespeurden vanmorgen een brandlucht en ontdekten rookontwikkeling in de motverbrandingsinstallatie. Vervolgens namen zij een rookpluim waar. Hierop is de brandweer gealarmeerd en is gestart met het ontruimen van het bedrijf.

Om het risico op een stofexplosie te minimaliseren, zo mogelijk te voorkomen, heeft de brandweer ook het Regionaal Schuimpeloton ingezet. Dit peloton is gespecialiseerd in branden die met schuim bestreden moeten worden. Zij brengen vanmiddag een afdekkende schuimlaag aan, in de bovenkant van de silo. Vervolgens wordt met behulp van de firma Mobra, gespecialiseerd in het leegmaken en afvoeren van het restmateriaal, de onderkant van de silo opengemaakt. De brandweer assisteert door het leegspuiten van de silo en daarbij verzorgt firma Mobra het opvangen en afvoeren van dit materiaal. Dit proces zal nog ettelijke uren in beslag nemen. Bij het uitgaan van dit persbericht is het sein 'brand meester' nog niet gegeven.

De verwachting is dat firma Ter Huurne vanaf morgen weer operationeel is. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Ingezette eenheden
Ingezette korpsen zijn: Haaksbergen, Hengelo, De Lutte, Almelo, Enschede en Nijverdal. In totaal zijn zes tanksautospuiten, een hoogwerker, een groot watertransport en een schuimcontainer ingezet.

Oorzaak en schade
Er is bij de brandweer nog niets bekend over mogelijke oorzaak of de grootte van de financiële schade.

Inlichtingen voor de pers:
Operationele Voorlichting Brandweer, Ingrid op den Dries 06 - 22 60 57 52 -----------------------


---- --