Gemeente Tilburg

31-5-2007
Tilburg wil proef volledig gratis OV
Evaluatie Gratis OV 55+ en uitbreiding TOP-ticket positief

Het college heeft op 29 mei de evaluatie van de pilots met gratis openbaar vervoer en tariefsverlagingen vastgesteld. De resultaten zijn positief. Inmiddels is besloten om de stad kandidaat te stellen voor twee van de drie voorgenomen pilots van de provincie. Primair wordt ingezet op volledig gratis openbaar vervoer. Tweede voorkeur heeft de gemeente voor gratis vervoer voor doelgroepen, zoals ouderen. Deze proef heeft de gemeente momenteel nog op eigen initiatief lopen, naar grote tevredenheid zo blijkt uit een evaluatie.

Positieve resultaten
Het gratis vervoer voor 55-plussers heeft geleid tot een ruime verdubbeling van het aantal reizigers in deze doelgroep. Zo'n 40% van die nieuwe busrijders zegt de auto voor de bus te hebben laten staan. Daarnaast was 10% van de nieuwe reizigers zonder de gratis bus anders thuis gebleven. Het gratis reizen levert dus ook een belangrijke bijdrage aan de sociale activering. Het TOP-ticket draagt bij aan het verminderen van het autoverkeer naar het centrum, vooral op de drukke zaterdagen, koopzondagen en koopavonden. Daarnaast wordt het TOP-ticket, vooral op zondag, ook veel gebruikt voor bezoek aan familie en vrienden.

Kandidaat
Wethouder Els Aarts van openbaar vervoer: "De goede resultaten zijn aanleiding om Tilburg kandidaat te stellen voor twee van de pilots die de provincie wil uitvoeren met gratis OV. Het liefst zien we totaal gratis openbaar vervoer op proef in de stad. Doordat we ervaringen hebben opgedaan kan die proef van alle steden in Brabant het best worden uitgevoerd. Kijk maar naar gratis vervoer met carnaval, dat blijkt in Tilburg zonder al te veel aanvullende maatregelen goed te kan worden ingevoerd."

Aarts: "Veel ervaring is er natuurlijk ook met specifiek doelgroepenbeleid, zoals gratis reizen voor 55+. Die proef kan hier dan ook naadloos aansluiten bij de al lopende proef met gratis vervoer voor 55-plusssers. Als deze proef wordt doorgezet, kunnen de effecten van deze maatregel ook op langere termijn worden onderzocht."

Voorsprong
Voor beide pilots geldt, dat Tilburg door de opgedane ervaringen met bijvoorbeeld communicatie en monitoring van de maatregelen, een voorsprong heeft ten opzichte van andere steden. Tilburg heeft haar kandidatuur per brief aan de provincie Noord Brabant bekend gemaakt.