Fortis Bank

Persbericht
Brussel, 4 juni 2007

Fortis sleept internationale prijs in de wacht voor de duurzame renovatie van het 'Kanselarij'-complex

Bekroning voor 80.000 m² in het hartje van Brussel

Het renovatieproject van het 'Kanselarij'-complex werd vooral geselecteerd omwille van zijn uitgesproken aandacht voor het leefmilieu en omwille van de omvang van de verwerkte gegevens. Hiervoor moest spitstechnologie ingeschakeld worden: het ontwerp werd driedimensioneel ingescand. De renovatie zal de beschermde gedeeltes van het complex respecteren en zal de 'Kanselarij' klaarstomen voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Het einde van de werkzaamheden is gepland voor juni 2010.

Het renovatieproject van het vastgoedcomplex van Fortis dat zich uitstrekt tussen de Kanselarijstraat en de Koningsstraat, werd onlangs in Los Angeles bekroond met de Bentley1 Empowered (BE) Award of Excellence voor de categorie 'BIM for Sustainable Design' (duurzaam ontwerp). Deze prijs werd toegekend door een onafhankelijke jury van ervaren Bentley-softwaregebruikers en gerenommeerde industriële experts. Duurzame renovatie: geen optie maar een opdracht Het project, dat tot stand werd gebracht door Fortis Facility Management, is begin 2006 gelanceerd. Het omvat de renovatie, de reconstructie en de vernieuwing van de 80.000 m² die het complex telt. Een atrium wordt het verbindende element tussen de 5 functioneel en technisch volledig onafhankelijke gebouwen. Het geheel zal aan zeer strenge milieueisen voldoen. "Overal waar dat mogelijk was, kozen we voor een gedeeltelijke renovatie in plaats van een volledige reconstructie. Het gebruik van duurzame materialen en technische installaties was in dit project overigens geen optie maar een opdracht. Het project maakt optimaal gebruik van directe zonne-energie en van de natuurlijke lichtinval, en voorziet in de recuperatie van regenwater, in warmtekrachtkoppeling2, geothermie³ en vrije verkoeling en recuperatie van de ventilatiewarmte. We hebben ook een systeem voor aanwezigheidsdetectie en controle van het daglicht gepland", verklaart


1 Bentley Systems, Incorporated levert in de hele wereld software voor de levenscyclus van infrastructuur. Het volledige gamma voor de vakgebieden `Building', `Plant', `Civil' en `Geospatial' wordt gebruikt in de architectuur, engineering, de bouw (AEC) en beheer.
2 Gecombineerde productie van elektriciteit en warmte. ³ De opslag van warmte en/of koude in de bodem.

projectcoördinator Philippe Monserez, Division Manager, Fortis Corporate Real Estate Projects Brussels.


3D-scanning van het hele complex De realisatie van een dergelijk gigantisch project is een helse uitdaging. "We hebben inderdaad al heel wat moeilijkheden achter de rug", vervolgt Philippe Monserez. "Dat heeft uiteraard te maken met de grootte van het project, maar ook met de noodzaak om betrouwbare gegevens te verkrijgen. De daken waren nagenoeg onbereikbaar en ook de architecturale rijkdom van bepaalde gevels maakten onze opdracht niet eenvoudiger. Precies daarom hebben we voor het hele complex een beroep gedaan op 3D- laserscanning." Het feit dat het gebouw in het hartje van Brussel ligt, vormde nog een extra uitdaging. Sommige delen van het gebouw, meer bepaald de gevels in de Koningsstraat, dateren uit de 18e eeuw en mogen slechts onder zeer strenge voorwaarden gewijzigd worden.
De aanvraag voor een bouwvergunning werd bij de stad Brussel ingediend. De sloopwerkzaamheden zullen naar verwachting begin 2008 kunnen starten. Het hele project zou in juni 2010 afgewerkt moeten zijn. Bijlage: scans en plannen van het project ­ op aanvraag beschikbaar in hoge resolutie bij vincent.vanwijnsberghe@fortis.com.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 40,3 miljard (31/05/2007), behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:
Brussel: +32 (0)2 565 35 84

2