Ingezonden persbericht


Persbericht

4 juni 2007

Prins Alexander stelt economische toekomstvisie op

In opdracht van de deelgemeente Prins Alexander en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) stelt Bureau Stedelijke Planning uit Gouda momenteel een Economische Ontwikkelingsvisie op voor de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. Doelstelling van de Economische Visie is om de potenties van de deelgemeente in de Rotterdamse regio maximaal in beeld te brengen, zonder daarbij de realiteit en het woon- en werkklimaat van de deelgemeente uit het oog te verliezen. De economische visie komt tot stand in samenwerking met onder andere het bedrijfsleven.

In de afgelopen tien jaar is tweemaal eerder een economische visie voor Prins Alexander opgesteld. Een groot deel van de actiepunten uit de voorgaande visies is uitgevoerd. Er is in Prins Alexander en omgeving een aantal ontwikkelingen op ruimtelijk-economisch gebied gaande dat een nieuwe economische visie wenselijk maakt.

Doelstelling van de Economische Visie is om de potenties van de deelgemeente in de Rotterdamse regio maximaal te benutten, zonder daarbij de realiteit en het woon- en werkklimaat van de deelgemeente uit het oog te verliezen. De economische visie brengt de kansen en mogelijkheden in beeld en gaat met name uit van de economische potenties. De Economische visie heeft een tijdshorizon tot 2020 en richt zich op alle economische deelgebieden binnen de deelgemeente.

Het economische zwaartepunt van Prins Alexander ligt in de Alexanderknoop. Hier zijn onder meer winkelcentrum Alexandrium (Shopping Center, Megastores, Woonmall) en diverse hoogwaardige kantoren gesitueerd. Daarnaast bevindt zich in de Alexanderknoop een bedrijventerrein van ongeveer 20 hectare. Behalve de Alexanderknoop gaat in de economische visie aandacht uit naar de andere bedrijventerreinen, de bedrijvigheid in de woonwijken, de wijkwinkelcentra, Nesselande (badplaats), de commerciële dienstverlening en andere grote aanbieders van werkgelegenheid.

De economische visie beperkt zich niet tot de grenzen van de deelgemeente en legt relaties met omliggende gebieden zoals de Woonboulevard Capelle aan den IJssel, de kantorengebieden Brainpark in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en het Rivium in Capelle aan den IJssel. De Economische Visie voor Prins Alexander sluit aan bij diverse andere beleidsdocumenten zoals de Stadsvisie Rotterdam 2030 en de verkeersstudie Rotterdam Noordoost.

De visie komt tot stand in samenwerking met het bedrijfsleven, de Kamer van Koophandel, de Stadsregio en de gemeente Capelle aan den IJssel. Hiertoe is de `Referentiegroep economie Prins Alexander' opgericht. In de referentiegroep zijn diverse marktpartijen uit verschillende branches vertegenwoordigd. Tijdens een aantal werksessies denkt de referentiegroep actief mee over de economische visie. Bureau Stedelijke Planning heeft een coördinerende rol en draagt zorg voor de definitieve Economische Ontwikkelingsvisie Prins Alexander. In september zal de visie afgerond zijn en aan het bestuur van de deelgemeente worden aangeboden.



Ingezonden persbericht