Ingezonden persbericht


Reactie Stichting De Noordzee op ICES vangstadviezen (4 juni 2007):

Lange termijnplannen voor visserij zijn cruciaal

Vandaag maakte ICES de vangstadviezen voor haring bekend. Van tong, schol en kabeljauw zijn voorlopige vangstadviezen uitgebracht. Elk jaar komen biologen met vangstadviezen. Elk jaar wordt besloten hoeveel vis er gevangen mag worden. SDN vindt deze korte termijn werkwijze niet afdoende om de vis in zee te beschermen. Bindende lange termijnplannen zijn cruciaal.

De voorlopige vangstadviezen maken eens te meer duidelijk dat het huidige beheer, dat gericht is op het vermijden van het instorten van bestanden, niet zinvol is. De fluctuaties in de jaarlijkse adviezen zijn groot. Op dit moment is de visserij afhankelijk van af en toe een goede jaarklasse die in de vangst komt. Voor de visserijsector is dat lastig plannen. Het beheer moet zich niet richten op de korte, maar op de lange termijn.

Haring
Voor een aantal vissoorten zijn er al afspraken over lange termijn beheerplannen, zoals voor haring. Bij een dergelijk plan staan de beheerdoelen vast. Daaruit volgen dan jaarlijkse maatregelen. Als die worden opgevolgd, is er weinig risico op het instorten van bestanden. Voor haring is er echter nu een bijzondere situatie: de productiviteit van het bestand is laag. De aanwas van jone haring is zo laag dat om het bestand binnen veilige grenzen te houden, de visserijdruk sterk moet afnemen. Dit zijn de regels van het beheerplan. Voor de haring moeten de vangstquota dus flink naar beneden.

De Nederlandse haringvissers hebben een eco-keurmerk voor duurzaam vissen, het MSC keurmerk. Om dat te kunnen behouden zullen ze zich moeten houden aan de gemaakte afspraken in het beheerplan. Stichting De Noordzee hoopt dat de haringvisserij dit zal doen.

Tong en schol
Voor tong en schol wordt de komende maand in Brussel over een lange termijn beheerplan besloten in de Visserijraad. De voorlopige adviezen van de biologen vandaag laten zien dat de beheerplannen nodig zijn. Nog steeds is het herstel niet zoals het zou moeten.

Kabeljauw
Voor kabeljauw is er in 2004 een herstelplan afgesproken tussen de lidstaten. Het is nu duidelijk dat dit voorlopig niet voldoende effect heeft gehad. Stichting De Noordzee staat daarom achter het (herhaalde) ICES advies om de visserij op kabeljauw stop te zetten.

----

Voor de redactie

Meer informatie: Stichting De Noordzee, Christien Absil, 06-14514608

---