PvdA Europees parlement


Corbey toont inzet dossier brandstofkwaliteit


4 juni 2007
Dorette Corbey Luchtkwaliteit mag niet worden opgeofferd aan het tegengaan van klimaatverandering. Er moeten certificaten komen voor biobrandstoffen die zijn bestemd voor bijmengen. En flexibiliteit voor brandstofproducenten is goed, maar dan moeten de doelstellingen om CO2 tijdens het productieproces te verlagen ook weer wat meer ambitieus. Dit is de belangrijkste inzet van PvdA-europarlementariër Dorette Corbey, rapporteur brandstofkwaliteit.

De milieucommissie van het Europees Parlement bespreekt vanmiddag een werkdocument van de Europese Commissie dat de CO2-uitstoot van de verbranding van een liter benzine, diesel en andere brandstoffen wil verminderen met 10 procent in 2020. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is rapporteur op dit dossier en het Europees Parlement medewetgever.

Drie punten staan voor Corbey centraal. Luchtkwaliteit mag niet achteruitgaan om CO2-uitstoot te verminderen. Zo stelt de Europese Commissie bijvoorbeeld voor om brandstofleveranciers die ethanol bijmengen méér vervuiling toe te staan. "Dat wil ik niet. Op meer fijn stof en ozon zitten we niet te wachten. Bronbeleid is voor Nederland heel belangrijk. Vervuiling moet dáár worden aangepakt, anders halen we de normen niet," zegt Corbey.

Ook gaat zij strijden voor duurzaamheidcertificaten voor biobrandstoffen. "Als we meer biobrandstoffen willen, dan moeten we zeker weten dat dit niet ten koste gaat van tropische bossen, biodiversiteit en de voedselvoorziening van de wereldbevolking," aldus Corbey.

Ten derde pleit ze voor flexibiliteit en innovatie. Het is uiteraard prima als brandstofleveranciers diensten aanbieden voor auto´s die rijden op elektriciteit of waterstof. Maar dan moet de klimaatdoelstelling nog iets scherper worden. De CO2-uitstoot moet echt naar beneden, inspanningen op andere milieuvriendelijke vlakken of niet.