Menzis


04 juni 2007

Menzis steunt campagne 'Herken dementie op tijd'

Vandaag gaat de landelijke publiekscampagne `Herken dementie op tijd' van Alzheimer Nederland van start. Menzis ondersteunt deze campagne met geld en regionale projecten die de ketenzorg voor mensen met dementie verbeteren. Het doel van deze campagne is om dementie in een vroeg stadium te leren herkennen, zodat er snel gerichte zorg op gang kan komen voor zowel de patiënt als zijn naaste omgeving.

Ketenzorg

Doe iets aan de klachten en maak een eind aan de onzekerheid. Dat is de kern van de campagne, die wordt ondersteund met de website www.herkendementie.nu. Dementie is een toenemend probleem. Daarom levert Menzis actief een bijdrage aan het verbeteren van de zorg en voorlichting rondom dementie. Roger van Boxtel, Voorzitter Raad van Bestuur van Menzis: "Menzis stimuleert zorgverleners om hechter samen te werken, zodat óók de zorg voor dementerende mensen goed op elkaar wordt afgestemd. Huisartsen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundigen van thuiszorg en andere zorgverleners zijn enthousiast. De drijfveer voor Menzis om aan deze campagne mee te werken is het verbeteren van de zorg en het vergroten van het welzijn voor onze verzekerden."

Team 290

Een opmerkelijk initiatief van zorgverbetering voor dementerende mensen is het Team 290 in Groningen. In dit ambulante team werken verschillende zorgverleners samen, waaronder een sociaal psychiater, verpleegkundige en andere specialisten. Dit team zoekt Alzheimerpatiënten thuis op om in de leefomgeving te bekijken hoe de patiënt het best geholpen kan worden. "Veel Alzheimerpatiënten willen langer thuis blijven wonen en niet meteen naar een verpleeghuis," aldus Roger van Boxtel. "Dit team bekijkt de mogelijkheden hiervoor en schakelt thuiszorg en mantelzorgers in om de patiënt te ondersteunen. Op het moment dat thuis wonen niet langer gaat, wordt de mogelijkheid besproken van een kleinschalige woonvoorziening. Zo wordt telkens naar nieuwe manieren gezocht om de zorg voor dementerende mensen zo goed mogeljik te organiseren, waarbij het belang en de wensen van de patiënt en mantelzorger voorop staan. Als zij zich goed voelen, is de zorg geslaagd".

De campagne

De campagne 'Herken dementie op tijd' is primair gericht op mensen met geheugenklachten of beginnende dementie en de betrokken eerstelijns zorgverleners. De campagne wordt op regionaal niveau uitgevoerd en loopt door tot in 2008. Alzheimer Nederland werkt hierin samen met de zorgverzekeraars Agis en Menzis en de regio's die actief zijn in het Landelijk Dementie Programma. De campagne bestaat onder meer uit voorlichtingsmaterialen, de campagnewebsite (www.herkendementie.nu), een nascholingscursus voor huisartsen en praktijkondersteuners en open dagen van regionale geheugenpoliklinieken. In april is een pilot van de campagne uitgevoerd in de regio Nieuwe Waterweg Noord. In mei heeft de campagne gelopen in de regio Groningen en vanaf september gaat de campagne ook in andere regio's van start, waaronder de regio's West-Achterhoek en Gooi en omstreken.

Dementie: feiten en cijfers

Voor veel mensen is vergeetachtigheid het eerste signaal van een beginnende dementie. Maar geheugenproblemen zijn lang niet altijd een voorbode van dementie. Van de mensen tussen de 24 en 85 jaar vindt maar liefst 40% zichzelf vergeetachtig. Toch heeft maar 5% van de mensen ouder dan 65 jaar dementie. Bij dementie zijn er vaak ook andere serieuze klachten, zoals moeite met spreken, leren van nieuwe dingen en logisch denken. Dementie is een ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan een miljoen Nederlanders hebben te maken met dementie in hun nabije omgeving. Nederland telt momenteel ongeveer 250.000 mensen met dementie. Bij naar schatting 70.000 (28%) van hen is de diagnose (nog) niet gesteld. Jaarlijks komen er 30.000 nieuwe dementiepatiënten bij. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie in 2050 verdubbeld zijn.