Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 21 mei 2007

4 juni: Bekendmaking NWO-Spinozawinnaars 2007

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakt maandagochtend 4 juni de vier onderzoekers bekend die de NWO-Spinozapremie 2007 ontvangen. De premie is de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De bekendmaking is bij NWO, Laan van Nieuw Oost-Indië 300, Den Haag. MEDIAVERTEGENWOORDIGERS ZIJN, NA AANMELDING, VAN HARTE WELKOM.

De NWO-Spinozapremie, ook wel gezien als de 'Nederlandse Nobelprijs', wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Het is dit jaar de dertiende keer dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, de Sociaal Wetenschappelijke Raad en de NWO-gebiedsbesturen.

Programma bijeenkomst bekendmaking NWO-Spinozapremies 2007

11.00 uur Opening door voorzitter Spinozacommissie prof. dr. Peter Nijkamp 11.09 uur En de vier winnaars zijn ...
11.10 uur Commissielid 1 leest juryrapport 1 voor. Laureaat 1 reageert. 11.25 uur Commissielid 2 leest juryrapport 2 voor. Laureaat 2 reageert. 11.40 uur Commissielid 3 leest juryrapport 3 voor. Laureaat 3 reageert. 11.55 uur Commissielid 4 leest juryrapport 4 voor. Laureaat 4 reageert. 12.10 uur Einde officiële gedeelte. Informele lunch en gelegenheid voor interviews. 14.30 uur Gelegenheid voor cameraploegen om met laureaat op pad te gaan.

De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje zal in het najaar zijn.


---

Nadere informatie:


* Wij verzoeken u uw komst te melden bij NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

* www.nwo.nl/spinozawinnaars (laatste nieuws, foto's, juryrapporten, vorige jaren)
* www.nwo.nl/spinoza (informatie over procedures en dergelijke)
* Donderdag 31 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur mogen vakpers, universiteitsbladen en regionale kranten bellen met de vraag: 'Loont het de moeite om te komen?' Wij antwoorden dan 'ja' of 'nee'.
* Maandag 4 juni iets na 11.00 uur staan persbericht, juryrapporten (laudatio's) en onofficiële foto's op www.nwo.nl/spinozawinnaars. Enkele uren later volgen officiële foto's die vrij te gebruiken zijn.

07-25


---
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138 2509 AC Den Haag