Ingezonden persbericht


Presentatie resultaten tijdens congres 4 juni 2007

Doorbraak-project Op (leef)tijd inzetbaar werpt vruchten af

Utrecht, 22 mei 2007 - MOVISIE Beroepsontwikkeling en TNO werkten gedurende tien maanden met zeven teams uit verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties aan de inzetbaarheid van hun medewerkers. Zij presenteren de resultaten tijdens het congres Werken aan inzetbaarheid van medewerkers? Gewoon doen! op 4 juni 2007 van 14.00 tot 17.00 uur bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Jakhals Frank (De wereld draait door) is de middagvoorzitter.

Het Doorbraak-project is opgebouwd rondom verbeterideeën die voortkomen uit de goede ervaringen van diverse zorgorganisaties. Tien verbeterideeën zijn met succes ingezet bij de zeven deelnemende teams. Een heel simpel voorbeeld van een verbeteridee is het in gesprek gaan met medewerkers. Dit heeft ertoe geleid dat organisaties echt helder hebben gekregen welke knelpunten zich voordoen op de werkvloer en waar mogelijkheden liggen voor oplossingen. Niet gecontroleerde vooraannames bleken een grote valkuil bij knelpuntenanalyses. Een ander concreet resultaat is dat deelnemende organisaties in staat zijn de mate van werkdruk of de mate waarin zij een aantrekkelijke werkgever zijn te meten. Zodra dit meetbaar is gemaakt, wordt duidelijk of de acties op de werkvloer succesvol zijn.

Praktisch karakter Doorbraak-methode
Kenmerkend van de Doorbraak-methode is het praktische karakter. Geen beleidsnotities maken, maar op kleine schaal experimenteren op de werkvloer en successen gelijk doorvoeren in de organisatie. Gedurende tien maanden voeren multidisciplinaire teams korte acties uit op de werkvloer. Ideeën vanuit de werkvloer krijgen handen en voeten. Om de drie maanden komen de teams uit de deelnemende organisaties bij elkaar tijdens een werkconferentie. Ze delen en benutten elkaars ervaringen en krijgen handvatten van experts en adviseurs om verder door te breken binnen hun organisatie.

Aanmelden conferentie
Op www.movisie.nl/beroepsontwikkeling vindt u het totale programma van het congres Werken aan inzetbaarheid van medewerkers? Gewoon doen! U kunt zich daar ook aanmelden.

Nieuw Doorbraak-project van start
Najaar 2007 start een nieuw Doorbraak-project voor zorg- en welzijnsorganisaties. Voor deelname en meer informatie kunt u opnemen met MOVISIE Beroepsontwikkeling, Gery Lammersen, tel. 030-7892125 of TNO, Erik Jan van Dalen, tel. 023-5549497.