Ingezonden persbericht

Persuitnodiging
U bent van harte uitgenodigd voor het bezoek van 3 Tweede Kamerleden aan het Vliet in Leeuwarden op:

Maandagmiddag. 4 juni van 15 - 17 uur

Start om 15.00 uur precies in de Menno van Coehoornschool aldaar.

Uw aanwezigheid wordt erg op prijs gesteld.

Namens VHUN en NAD een vriendelijke groet

Sjoukje Gallego (woordvoerster VHUN)

bienvenido@chello.nl

06 18542907 of 058 2138254

www.vliet228.nl

Fleur Woudstra (woordvoerster NAD)

050 589 23 20 of 06 289 22 4 77

www.drugsoverlast.nl

Leeuwarden voorjaar 2007.

Hierbij enige achtergrondinformatie met betrekking tot de acties in de Vlietzone te Leeuwarden.

Wij zijn het actiecomite: Vliet heroine-unit Niet! (VHUN), ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sinds een half jaar voeren we, met raad en daad ondersteund door het NAD (Nationaal Actiecomité tegen Drugsoverlast), actie tegen de komst van een medische heroineverstrekking bij 2 basisscholen in Leeuwarden . Om concreet te zijn: een locatie gepland op Zuidvliet 228 op de hoek van de Menno van Coehoornstraat. Op 80/100 meter afstand is in die straat basisschool Menno van Coehoorn met drukke peuterschool, en op ruim honderd meter afstand de basisschool Beatrix.

Nergens in Nederland is een heroine-unit zo ongelukkig gepland als hier op deze locatie te Leeuwarden

PvdA wethouder Roel Sluiter heeft de locatiekeuze uit handen gegeven aan Verslavingszorg Noord Nederland. De afspraak was dat die binnen haar panden een onderkomen zou zoeken voor deze voorziening. Ze huurde hiervoor echter een geheel ander pand op Zuidvliet, en zowel buurt als scholen werden in oktober vorig jaar voor een voldongen feit gesteld. Sluiter vindt het geen geweldige keuze maar onttrekt zich aan elke verantwoordelijkheid met betrekking tot de locatiekeuze en schuift die door naar VNN.

De bewoners in de Vlietzone waren furieus en wilden zich fysiek tegen wethouder en locatie keren. Men voelde zich in die zojuist opgeknapte achterstandswijk als gebruikt weggezet nadat er eerst door dezelfde wethouder een beroep was gedaan op vrijwilligers om de te innen rijksgelden in het DOEN project binnen te halen en te besteden. Het wijkpanel trok acuut al haar vrijwilligers terug. De wethouder had- tegenstrijdig? als hij is- net 800.000 euro gespendeerd aan de wijk in speelvoorzieningen voor kinderen. De uitdrukkelijke wens om de wijk bewoonbaar te houden voor gezinnen- er zijn tien drugspanden en extreem veel studentenpanden gevestigd- was eerder door hem geuit.

De wraak van de Vlietzone uitte zich in de verkiezingen van het afgelopen half jaar. In deze wijk werd meer dan elders in Leeuwarden en voor het eerst sinds vijf decennia afgezien van de PvdA als politieke keuze. In deze wijk verloor de PvdA relatief gezien de meeste stemmen in Leeuwarden. Dat was een duidelijk signaal.De bewoners van deze wijk zijn zich er terdege van bewust dat het een PvdA wethouder is (met in de worggreep zijn PvdA raadsleden; HOEZO DUALISME?) die hen in de steek lieten.

Scholen en buurt hebben alles in het werk gesteld om de unit op deze plek te keren. Ministeries zijn benaderd, de landelijke politiek, advocaten en wat al zo meer. Locale politiek beslist, wordt er geconstateerd in opperste verbazing over deze situatie. De landelijke inspecteur voor basisonderwijs heeft zich tegen de locatie uitgesproken maar wordt genegeerd. Het Verdrag voor de Rechten van het Kind (VN) wordt meermaals geschonden, but who cares..
Beide scholen staan met hun rug tegen de muur en sommige leerlingen zijn door hun ouders naar een andere school overgeplaatst, een trend die helaas doorzet. Ons bezwaar als opvoeders:
Onze (klein) kinderen groeien op in een stad en het is logisch -en natuurlijk- dat ze met alle facetten van de samenleving kennismaken. Drugs en alcohol verslaafde en vaak dakloze mensen zijn daar onderdeel van.

Een schietpartij vanwege een drugsrip in een straatwaar bij kleine kinderen spelen en wonen, voorafgegaan door politieachtervolging door de politie maakt het dan al wel iets bezwaarlijker maar och..onze kinderen zijn geen doetjes, ze zijn wel wat gewend.. De injectienaald die een kind uit de bosjes opvist, waardoor het geprikt wordt en misschien wel besmet maakt het dan toch veel grimmiger.

Straks wordt hun zelfstandige gang naar school belemmerd, het enige relatief beschermde stukje vrijheid dat ze nog hebben.

Vier maal daags kruisen deze kinderen tussen 4 en 12 jaar oud met de deelnemers aan de gratis heroineverstrekking die even vaak passeren om hun shot halen. De route van de heroïne-unit naar de gebruikersruimte loopt over het open schoolplein van een van de scholen, daar waar net dat geweldige nieuwe speelveld is gecreeerd.

Weet u hoe een verslaafde die zijn heroine niet krijgt omdat hij de strenge protocols overtreedt er uit ziet als hij dat shot niet krijgt? Hij wordt dan buitengezet als doodziek en soms agressief mens, een ongeleid projectiel. De deelnemers haken doorgaans voor 50% af, werd ons verteld.

U begrijpt dat er dealers bij het pand gaan omhangen: hun klanten zitten immers binnen en ze willen ze terug. Dan heb je nog de meelopers die het hebben voorzien op de methadon die de participanten meekrijgen. Zo'n groep mensen levert een lawaaiig en dreigend straatbeeld op voor kinderen. Ze moeten er tussendoor om hun school te bereiken, psychisch en fysiek niet een aanbevelenswaardige actie als je dat vier maal daags moet doen.

Hoe moet je als opvoeders je geloofwaardigheid behouden naar je kinderen als je drugsgebruik probeert te bezweren maar de overheid het gratis verstrekt op de hoek van de straat waar ze naar school gaan?

Locale politiek:
De gemeenteraad heeft nooit formeel mogen beslissen over deze locatie voor dit MEDISCHE project. Pas op de begrotingsvergadering (door ons toedoen) -waar men bij nee-stemmen het rijksgeld mis zou lopen- hebben ze nipt -met 1 stem meerderheid- voor dit project gestemd. CDA, VVD, en ChristenUnie stemden tegen. De SP was zo fair om het stuur om te gooien in het voordeel van de burgers, maar omdat de PvdA samen met Groen Links en een Friese zetel voor stemden, werd deze hectische avond in hun voordeel beslist. Zij hadden samen net de meerderheid aan stemmen.

De verantwoordelijke wethouder Roel Sluiter heeft recent een conferentie belegd waarin hij stelt dat vanaf nu de locatiekeuze geheel anders zal verlopen er moeten namelijk vijf SMO voorzieningen worden geplaatst in Leeuwarden omdat de Terp wordt opgesplitst. Op zijn laatste grove plaatsing -die van de Vlietzone- wil hij niet meer terugkomen, ondanks voortschrijdend inzicht van de Groningse experts van operatie Achtertuin en ons klemmende verzoek. Zijn beleid verandert pas vanaf nu beweert hij maar daar neemt het Vliet geen genoegen mee.

De landelijk politieke ethiek verandert, kijk maar naar het coffeeshop beleid. Zo behoort onzes inziens een medische heroïneverstrekking in een medische omgeving geplaatst en niet daar waar kinderen frequent verkeren. Bij een ziekenhuis dus, zoals dat ook in Groningen het geval is. Op een heroïne-unit testen artsen behalve op drugs ook op HIV, TBC, Hepatitis enz. Regelmatig komt er een Volksgezondheidsbus voorrijden.

De directeur van Medisch Centrum Leeuwarden liet het College en ons weten bang te zijn voor overlast: dat was zijn reden om de vraag van Verslavingszorg niet te honoreren daar. Die laatste deed niet veel moeite om hèm van het tegendeel te overtuigen, óns wel. Ons wordt gezegd dat de jongens zich veel meer thuis voelen in een wijk als de onze. Een twijfelachtige eer.

Onlangs zijn we begonnen met de lobby naar de landelijke politiek en hebben 6 Tweede Kamer leden bereid gevonden om in persoon de situatie in ogenschouw te nemen. Ons eerstvolgende contact vindt plaats op 4 juni aanstaande, u bent daarbij van harte welkom.

Tot zover de informatie over het wel en wee van ons actiecomité .

Namens VHUN een vriendelijke groet
Sjoukje Gallego (woordvoerster)
bienvenido@chello.nl
06 18542907 of 058 2138254
www.vliet228.nl
www.drugsoverlast.nl


---- --
Verslaafdenvoorziening bij scholen?!
Programma 4 juni Vlietzone Leeuwarden

15.00 uur koffie op de Menno van Coehoornschool.

Kennismaking met de scholen en het actiecomité "Vliet Heroïne-Unit Niet!"

15.45 uur rondleiding.

Rondleiding door de buurt om de situatie zichtbaar te maken. De looproutes van verslaafde mensen -tussen de gebruik- en opvangplekken en de heroïne-unit- kruisend met die van de routes van de schoolkinderen, bekeken en toegelicht.

Buurtbewoners onderweg aan het woord.

16.45 uur verzamelen bij Snackbuffet "Het Vliet"op Vliet 226. Tijd om in het populairste snackbuffet en spreekbuis van de wijk -tevens toekomstig buurman van de geplande heroïne unit- een hapje te eten. Het moment van beëindiging is aan u.

Gasten uit den Haag:

Cisca Joldersma , CDA Tweede Kamerlid Justitie OCW, VWS.

Lea Bouwmeester PvdA- Tweede Kamerlid Justitie, VWS,

Jeugd & Gezin.

Fred Teeven VVD- Tweede Kamerlid Justitie, Jeugd en Gezin


---- --