Vopak NV

Persbericht

Vopak breidt aanwezigheid uit in Antwerpen

Rotterdam, 4 juni 2007

Zo'n 500 genodigden waren op 30 mei jl. aanwezig bij het "one year to go" evenement voor de in aanbouw zijnde Vopak Terminal Linkeroever. De planning is dat deze technisch geavanceerde terminal op 30 mei 2008 operationeel wordt.

In de eerste fase beschikt de Vopak Terminal Linkeroever over 60 tanks met een totale opslagcapaciteit van 100.000 cbm (73.500 cbm staal en 26.500 cbm roestvrijstaal), acht truck- en wagonlaadposten en drie steigers, waarvan één voor zeeschepen en twee voor binnenvaartschepen en/of kustvaarders.

De totale capaciteit van deze chemische distributie terminal kan uitgroeien tot 400.000 cbm. Met de bouw van deze nieuwe terminal bedient Vopak de chemische industrie in de regio en speelt het bedrijf in op het groeiend belang van de opslagmarkt in de Benelux op Europese schaal. De nieuwe industrieën in het Midden-Oosten zullen in toenemende mate Rotterdam en Antwerpen bevoorraden als doorvoerhavens naar Europa.

Kees van Seventer, divisiepresident van Vopak Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika: "Deze terminal wordt gebouwd volgens de allernieuwste ontwerpstandaard. Dit draagt bij aan het hoge service niveau en creëert efficiency voor onze klanten, in combinatie met een hoge veiligheid en milieukwaliteit. Voor de communicatie met klanten en hun transportondernemingen maken we gebruik van de nieuwste communicatie technologie. Dit geldt ook voor de operationele systemen. Door de investering in een hoge technische automatiseringsgraad is het mogelijk om met slechts 14 operationele werknemers een "24-uur-7-dagen-per-week" service te verlenen aan een groot aantal internationale klanten."

In lijn met de strategie om op wereldschaal te optimaliseren en uit te breiden, heeft Vopak de Hemiksem terminal in Antwerpen verkocht aan Transcor International, een dochteronderneming van de Transcor Astra Group, in joint-venture met het Antwerpse oliebevoorradingsbedrijf Verbeke Bunkering. Deze verkoop zal worden geëffectueerd na de oplevering van de Vopak Linkeroever Terminal en nadat de meeste activiteiten ondergebracht zijn bij de andere locaties van Vopak in Antwerpen, uiterlijk eind 2008. Een deel van het personeel zal mee overgaan naar de koper, een ander deel van het personeel zal worden herplaatst op andere Vopak locaties in Antwerpen.

Profiel Vopak
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 75 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 21 miljoen cbm in 30 landen, waarvan 19 terminals met een opslagcapaciteit van 4,1 miljoen cbm binnen de divisie Chemie Europa, Midden-Oosten en Afrika.
De terminals liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.