Gemeente Pekela


Agenda voor de Veenkoloniën wegens succes geprolongeerd

Agendapartners zetten samenwerking voort en benoemen nieuwe voorzitter en vice-voorzitter.

Na vier jaar Agenda voor de Veenkoloniën is het samenwerkingsverband geëvalueerd. De stuurgroep heeft geconcludeerd dat de Agenda haar succes heeft bewezen en adviseert de samenwerking voort te zetten. Nagenoeg alle Agendapartners hebben gisteren bekend gemaakt het stuurgroepadvies over te nemen.

De stuurgroep was het er na de evaluatie over eens: de Agenda voor de Veenkoloniën heeft haar meerwaarde de afgelopen vier jaar laten zien en wordt daarom voortgezet! Het is vooral de stevige bestuurlijke samenwerking in de Drents-Groningse Veenkoloniën die tot goede resultaten leidt. Op basis van de in 2005 afgesproken solidariteitsformule in de Agenda maken alle partners zich sterk voor de financiering en daarmee voor realisatie van de afgesproken projecten. Zo hebben de partners in de Veenkoloniën zich sterk gemaakt voor de gezamenlijke regionale bijdrage voor de N33, de vaarverbinding Erica-Ter Apel en het Veenkoloniaal glasvezeltracé. Daarnaast zijn vanuit de Agenda innovatieve projecten ondersteund zoals de stimulering van de vezelhennepteelt, energieteelt, neo-veenkoloniaal bouwen en wonen en heeft de Agenda zich ingezet voor vermindering van regellast in de Veenkoloniën.

De afgelopen weken hebben de 13 Agendapartners het advies om door te gaan aan hun colleges en besturen voorgelegd. Nagenoeg alle Agendapartners hebben het advies overgenomen, één partner heeft meer tijd nodig voor de besluitvorming. De huidige projectorganisatie en resultaatgerichte aanpak blijven uitgangspunt voor het nieuwe gebiedsprogramma voor de Veenkoloniën. Het gebiedsprogramma zal worden gemaakt voor een periode van vier jaar en is gebaseerd op vijf themas: agribusiness, water en wonen, infrastructuur, toerisme en innovatie en kennis. Het gebiedsprogramma en bijbehorende projecten worden definitief vastgesteld in de stuurgroepvergadering van 4 oktober.

Stuurgroep benoemt Henk Bleker tot nieuwe voorzitter Gedeputeerde Henk Bleker van de provincie Groningen is gekozen tot nieuwe voorzitter van de stuurgroep van de Agenda voor de Veenkoloniën: Er ligt een mooi fundament, bestuurders in de Veenkoloniën zijn naar elkaar toegegroeid. In mijn nieuwe rol als voorzitter wil ik deze verhoudingen verder proberen te verstevigen zodat we nog meer resultaten kunnen boeken voor het gehele gebied. Jan Kuper, wethouder gemeente Emmen is gekozen tot nieuwe vice-voorzitter, beiden zijn benoemd voor een periode van twee jaar.