Ingezonden persbericht


Persbericht

GERRIT KOMRIJ BLOEMLEEST IN DE KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK

Den Haag, 4 juni 2007 Vanaf vandaag werkt Gerrit Komrij twee weken lang in de Koninklijke Bibliotheek (KB) aan een bloemlezing uit vijf eeuwen kinderpoëzie. Deze bloemlezing zal dit najaar verschijnen bij Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker onder de titel De Nederlandse kinderpoëzie in 500 en enige gedichten. Komrij maakt voor zijn selectie gebruik van de omvangrijke kinderboekencollectie van de Koninklijke Bibliotheek, die bestaat uit meer dan 125.000 exemplaren. Op de KB-website (www.kb.nl/dichters) licht hij tot 15 juni dagelijks een tipje van de sluier op door telkens één gedicht voor te bespreken.

Gerrit Komrij's werkzaamheden zijn beroemd en veelzijdig, maar zijn bloemlezingen uit de Nederlandse poëzie zijn een begrip zonder weerga. In 1979 kwam De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in duizend en enige gedichten uit, gevolgd door De Nederlandse poëzie van de 17de en 18de eeuw in duizend en enige gedichten in 1986 en De Nederlandse poëzie van de 12de tot en met de 16de eeuw in duizend en enige gedichten in 1994. Daarna verscheen nog De Afrikaanse poëzie in duizend en enige gedichten (1999). Een bloemlezing van kinderpoëzie is dus een voor de hand liggend vervolg.

'Poëzie is kinderspel' schreef Lucebert. De beroemde regel kan als motto gelden voor De Nederlandse kinderpoëzie in 500 enige gedichten, van de alleroudste middeleeuwse rijmpjes tot de kindergedichten uit de kersverse eenentwintigste eeuw. Komrij's keuze van de beoogde 500 en enige kindergedichten is afkomstig uit schoolboeken, letterkundige werkjes, maar vooral uit het dagelijks leven. Naast de gecanoniseerde poëzie van Hiëronymus van Alphen, Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink zal de bundel onbekende bakerversjes, aftelrijmpjes en nonsensgedichten bevatten.

Met een omvang van meer dan 125.000 exemplaren is de collectie kinderboeken van de KB de grootste van Nederland. De oprichting in 1974 van het Depot van Nederlandse Publicaties heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de enorme groei van de collectie. Vanaf toen stuurden alle Nederlandse uitgevers van ieder boek dat zij uitgaven een exemplaar naar de KB, dus ook van kinderboeken. In 1997 werd de collectie in een keer meer dan verdubbeld toen de KB ruim 70.000 kinderboeken, die oorspronkelijk afkomstig waren van de dienst Boek en Jeugd (opgericht ter promotie van het goede kinderboek), in bruikleen ontving van het Letterkundig Museum. Deze collectie vormt dus een uitstekende basis voor De Nederlandse kinderpoëzie in 500 en enige gedichten.

In 2004 heeft de KB, in de aanloop naar de verkiezing van een nieuwe Dichter des Vaderlands, in samenwerking met de toenmalige dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, NRC Handelsblad, Poetry International en de Poëzieclub een overzicht van dichters uit de 20ste en 21ste eeuw gepresenteerd in de vorm van 40 dichtersprofielen. Er verschijnen regelmatig nieuwe profielen van hedendaagse dichters en van dichters uit het verleden. Op 'Dichter op het Scherm' (www.kb.nl/dichters) zal Komrij dagelijks zijn keuze voor een kindergedicht toelichten.

Noot voor de pers:

Koninklijke Bibliotheek

Elsbeth Kwant

070-314 03 33- 06-204 995 97

Meer informatie over de collectie kinderboeken van de KB: www.kb.nl/kinderboeken