Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
72 Vragen van de heer C.G. Jansen op de Haar
(ingekomen op 10 mei 2007
en antwoorden door het college verzonden op 4 juni 2007)

Naar aanleiding van het PvdA voorstel tijdens de behandeling van de voorjaarsnota 2006 om van bedrijventerrein Overvecht een economische kansenzone te maken is de Ondernemers Vereniging Overvecht (OVO) aan het werk gegaan om plannen te maken voor het bedrijventerrein. Op 9 mei heeft de OVO na ruim een jaar de plannen gepresenteerd. Deze plannen bleken nog niet concreet, ze gaven slechts een denkrichting aan.

De denkrichting van de plannen spreekt PvdA erg aan: de mogelijkheden die in het plan gegeven worden aan VMBO en MBO leerlingen, bijvoorbeeld op het gebied van stageplaatsen, stemt de PvdA positief. Juist dit is een groep om aandacht aan te besteden. Bovendien wordt het bedrijventerrein in de plannen op een positieve manier bij de buurt betrokken door de combinatie van werken en recreëren.
De problemen op het bedrijventerrein zijn echter te groot om nu niet direct met concrete plannen aan de slag te gaan. Leegstand en verpaupering teisteren het terrein, en vragen om snelle adequate oplossingen. Wij hadden verwacht dat we na een jaar voorbereiding nu aan de slag zouden kunnen en zijn teleurgesteld dat we veel tijd hebben verloren met het creëren van niet-concrete plannen.

De PvdA is er dan ook van overtuigd dat alles op alles gezet moet worden om het bedrijventerrein te revitaliseren, en heeft dan ook de volgende vragen:

1. Is het college het met de PvdA eens dat er grote urgentie is bij de revitalisering van het bedrijventerrein Overvecht?


Het college deelt de mening van de gemeenteraad dat leegstand op bedrijventerreinen aangepakt dient te worden. Wanneer de grootschalige revitalisering van enige jaren geleden onvoldoende is gebleken, zullen andere wegen moeten worden gezocht.

2. Wat is er tot de dag van vandaag gebeurd om het bedrijventerrein Overvecht te revitaliserennaast het instellen van een commissie en het bedenken van plannen.


Voor de uitvoering van de motie Kansenzone Overvecht ligt een voorstel gereed ter behandeling in ons college. Alvorens dit inhoudelijk te behandelen is gewacht tot het door de Ondernemersvereniging Overvecht (OVO) op te stellen plan gereed was, zodat de plannen door onderlinge afstemming meerwaarde zouden kunnen krijgen. Duidelijk zal zijn dat de kansen en mogelijkheden voor revitalisering zorgvuldig onderzocht en met het bedrijfsleven moeten worden afgestemd.

3. Welke eisen stelt het college zelf aan het revitaliseren van het bedrijventerrein.


Het uitgangspunt voor het bedrijventerrein is gebaseerd op het Ontwikkelingskader bedrijventerreinen Utrecht 2006 - 2020 waarin Overvecht zich ontwikkelt tot stadsverzorgend bedrijventerrein met mogelijkheden voor mobiliteit en beweging.

4. Hoe ziet het college de door de Ondernemers Vereniging Overvecht geopperde combinatie tussen recreatie en industrie.


De aanwezige recreatieve voorzieningen bieden kansen om te komen tot versterking van het bewegingscluster. Of en op welke wijze hieraan invulling kan worden gegeven zal in overleg met OVO moeten worden beoordeeld.

5. Wat gaat er gebeuren met de plannen die de Ondernemers Vereniging Overvecht heeft gepresenteerd.


Allereerst zullen de aannames en onderdelen van het plan met de OVO besproken worden.Het college weegt af of de nadere uitwerking Overvecht datgene zal brengen wat haalbaar en verantwoord genoemd kan worden.Nadere uitwerking van de plannen van de ondernemersvereniging lijkt alleen dan zinvol wanneer uitvoering als reëel kan worden gekwalificeerd.

6. Op welke termijn verwacht het college dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren?


Vanuit het college zal na de zomer, nog in 2007, in de raad een plan worden gepresenteerd om de leegstand op Overvecht een halt toe te roepen.


---- --