Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rotterdam, 4 juni 2007

Aanmelding voor certificering energieprestatieadvisering nú mogelijk!

Vanaf 1 juni 2007 zijn op de site van www.kbi.nl de certificerende instellingen te vinden bij wie organisaties zich kunnen melden als zij zich willen certificeren voor energieprestatieadvisering. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het voorbereidingstraject naar 1 januari 2008: de datum waarop gebouweigenaren wettelijk verplichting zijn om bij verhuur en verkoop van gebouwen een Energieprestatiecertificaat te overleggen. Een Energieprestatiecertificaat (Energielabel) dat bovendien moet zijn opgesteld door een BRL9500 gecertificeerd bedrijf.

Alle middelen zijn voorhanden

KBI is al geruime tijd samen met certificerende instellingen, SenterNovem en het Ministerie van VROM bezig om alles in gereedheid te brengen om het afgeven van energieprestatiecertificaten mogelijk te maken. Deze EP-certificaten moeten worden afgegeven door een hiervoor gecertificeerd bedrijf. De vereisten zijn opgenomen in een nationale beoordelingsrichtlijn (BRL9500) en een tweetal ISSO-publicaties. ISSO-publicatie 75 geeft de beschrijving (middelen) voor het maken van een Energieprestatiecertificaat voor utiliteitsgebouwen, ISSO-publicatie 82 doet het zelfde voor woningen. In de BRL wordt verwezen naar beide ISSO-publicaties. Per 1 juni en per 1 september worden de laatste twee belangrijke stappen gezet op weg naar het kunnen afgeven van rechtsgeldige energieprestatiecertificaten (ook wel energielabels genoemd).


1 juni: aanmelding bij certificerende instellingen

Organisaties die energielabels willen gaan afgeven kunnen zich vanaf deze datum aanmelden bij één van de certificerende instellingen (CI) die een gebruiksovereenkomst met KBI hebben afgesloten. De gegevens van de CI's zijn vermeld op www.kbi.nl. Bedrijven of organisaties die zich willen laten certificeren dienen bij een van de CI's een certificatie-onderzoek aan te vragen. Na aanmelding kunnen organisaties zich inhoudelijk voorbereiden op het afgeven van energielabels. De resultaten van de energielabelberekeningen en het advies kunnen zij, weliswaar nog zonder het NL-EPBD-keurmerk, aan hun opdrachtgevers zichtbaar maken. Deze voorlopige energielabels worden officieel zodra deze zijn afgemeld en aan de organisatie door de CI het BRL9500 certificaat is verstrekt.


1 september: afgifte rechtsgeldige energielabels!

Vanaf 1 september a.s. zullen certificerende instellingen de eerste organisaties daadwerkelijk kunnen gaan certificeren (het BRL9500 certificaat). Na afmelding van een energielabel krijgt het label een rechtsgeldige status. Een organisatie moet én BRL9500 gecertificeerd zijn én op de site van KBI als gecertificeerde organisatie geregistreerd staan om energielabels te kunnen afmelden. Rond 1 augustus zal nadere informatie over de afmeldprocedure worden verstrekt. De afmelding zal dan automatisch via de BRL9501 geattesteerde EPBD-software geschieden.

Meer informatie

Voor meer informatie kan men de websites www.kbi.nl en www.isso.nl raadplegen.



Ingezonden persbericht