Ingezonden persbericht


Professionals en beleidsmakers in de gezondheidszorg: "na woorden is het hoog tijd voor daden!"

Alphen aan den Rijn, 4 juni 2007 - Vrijdag 1 juni kwamen ongeveer honderd professionals en beleidsmakers van de gezondheidszorg in Den Haag bijeen op de conferentie 'Preventie als prikkelend perspectief 2020'. Initiatiefnemers van deze bijeenkomst waren de Nederlandse Diabetes Federatie en Novo Nordisk. Het doel was om samen in open discussie een concrete koers uit te stippelen om de opkomst te remmen van chronische ziekten, zoals diabetes mellitus type 2. Sprekers waren onder anderen ir. Hans de Goeij, Directeur-Generaal Volksgezondheid van VWS en prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, VU Amsterdam.

Van nazorg naar voorzorg
Veel mensen ouder dan 50 jaar hebben een of meer chronische ziekten, zoals diabetes, reuma of longziekten. Naar verwachting zal puur door de vergrijzing het aantal mensen met diabetes in 2020 met 32% zijn gestegen. Als de huidige trend in ongezond leven zich voortzet, zal dit percentage nog hoger uitvallen. Dit is een zware belasting voor de gezondheidszorg. Hoewel de conferentie was opgezet rond het thema diabetes gelden de risicofactoren voor diabetes veelal ook voor de andere chronische ziekten. Preventie is noodzakelijk anders slibt de zorg dicht: 'van nazorg naar voorzorg'. De aanwezigen op de conferentie waren het erover eens: preventie en zorg moeten meer ineen geschoven worden. Professionals moeten meer met elkaar samenwerken. Het sleutelwoord is ontkokering: we moeten af van het 'hokjes-denken' want dat zorgt momenteel voor hindernissen voor goede preventie. Professionals denken vaak vanuit de eigen functie maar het zou beter werken om te denken vanuit taken, oftewel disease management.

Zelfregulering door industrie werkt niet
Ook verschillende beleidsterreinen moeten beter samenwerken: de belangrijkste factoren voor preventie van chronische ziekten liggen buiten het bereik van de gezondheidszorg! Zo gaat veruit de meeste landbouwsubsidie naar voeding die we het minst nodig hebben. Zelfregulering door de industrie werkt niet: reclame voor 'slechte voeding' heeft een marketingbudget dat ongeveer tweeduizend keer zo hoog is als het overheidsbudget voor voorlichting over goede voeding.

Lifestyle toets
Kortom, preventie is geen zaak van alleen het ministerie van VWS, maar ook van VROM, V&W, en OCW. In een vervolg op deze conferentie horen ook gemeentes en werkgevers in de zaal. Geopperd werd om bij beleidsbeslissingen rond bijvoorbeeld bouw en aanleg van wijken voortaan een soort 'lifestyle-toets' in te voeren, zoals een milieutoets, om beweging aantrekkelijk en veilig te maken. Hans de Goeij wees er bovendien op dat we daarnaast als burgers anders moeten gaan denken. Gezondheid is niet te koop, je moet je zelf bewuster worden van gezond gedrag en de consequenties van levensstijl. De voorzitter van de Nederlandse Diabetes Federatie, prof. dr. Reinout van Schilfgaarde, pleitte ervoor dat we met elkaar komen tot een Nationaal Diabetes Preventie Programma, zoals in de Preventienota van VWS ook al is geconcludeerd. De Federatie zal daar een centrale rol in krijgen.

Aan de slag en goed evalueren
Consensus onder de deelnemers: essentieel bij preventie van chronische ziekten waaronder diabetes is dat we aan de slag gaan. We hoeven niet te 'wachten' tot we alles weten. We kunnen op basis van bestaande onderzoeksgegevens al veel initiatieven in gang zetten. Voorwaarde is dat alles altijd goed geëvalueerd wordt, om daarmee draagkracht te winnen bij beleidsmakers. Daarop strandt nu menig initiatief. Continuïteit in financiering voor doorzetting van geslaagde pilotprojecten moet de overheid mogelijk maken.

Een verslag van de conferentie zal vanaf eind juni beschikbaar zijn via de websites www.diabetesfederatie.nl en www.changingdiabetes.nl.

Over de Nederlandse Diabetes Federatie
De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) is een in 1995 opgerichte vereniging. Binnen de NDF werken mensen met diabetes, behandelaars en wetenschappers gezamenlijk aan de verbetering van de diabeteszorg in Nederland. Samen werken aan goede diabeteszorg, waarbij de mens met diabetes centraal staat. De NDF opereert inhoudelijk onafhankelijk en wil aanspreekpunt zijn voor overheden en zorgverzekeraars en tegelijk een breed platform voor allen, die direct of indirect betrokken zijn bij de zorg voor de mens met diabetes. Meer informatie via: www.diabetesfederatie.nl.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk B.V. is een succesvolle, Nederlandse Health Care organisatie en maakt deel uit van het internationale concern Novo Nordisk A/S, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Kopenhagen, Denemarken. Novo Nordisk is actief op het gebied van Diabetes, Hormoonsubstitutie, Hemofilie en Groeistoornissen. Het bedrijf biedt een breed portfolio aan moderne insulines en geavanceerde insulinetoedienings-systemen. Als een van de grondleggers van insuline met inmiddels 80 jaar ervaring heeft Novo Nordisk bovendien veel kennis en expertise op het gebied van diabetes. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft ongeveer 120 medewerkers. Meer informatie via www.novonordisk.nl.

Meer informatie over 'Changing Diabetes' op: www.changingdiabetes.nl.

Voor persvragen en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Yellow Communications, Karin van Geelen, telefoon 023 555 34 24 of via e-mail karin@yellow-communications.com