Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
4 juni 2007
nummer:
050
|                                                                              |
Voorjaarsnota 2007 gepresenteerd

Vandaag, maandag 4 juni, presenteerde het college van Capelle aan den IJssel de Voorjaarsnota 2007 aan de raad. Wethouder Micle Jaliens, portefeuillehouder financiën van de gemeente, onderstreepte in zijn presentatie, onder de titel 'Werken aan Kwaliteit': "De Voorjaarsnota is een nadere financiële onderbouwing en uitwerking van de plannen en doelstellingen uit het Collegewerkplan."

Niet zonder trots wees Jaliens de raad op wat het college in de achterliggende periode heeft opgepakt en wat daarvan ook al concreet zichtbaar is geworden. Een aantal van deze onderwerpen lichtte hij nader toe.

Jeugd
Het samenhangende aanbod voor de jeugd is een van de thema's waar al concrete resultaten in zijn behaald. De aparte portefeuille 'jeugd' is inmiddels ingesteld. En er wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat geen jongere de school verlaat zonder voldoende diploma's. Werk voor jongeren, de Agenda van de Jeugd en het oplossen van jeugdoverlast krijgen ook volop aandacht.

Wonen
Goed wonen in Capelle is een doel van dit college. En om goed te kunnen blijven wonen is de aanpak van grootstedelijke problemen noodzakelijk; we doen dit door te investeren in zowel de fysieke alsook de sociale infrastructuur van buurten. In overleg met Com?wonen moet er ook voldoende nieuwe woonruimte komen en een aantrekkelijk centrum om de hogere inkomensgroep en jongeren in Capelle te houden. In dat verband werd de Woonvisie al opgeleverd, wordt er hard gewerkt aan centrum en Taskforcelocaties en gaat de Algeracorridor zeer binnenkort op de schop.

Werk
Een topprestatie zette de gemeente neer op het gebied van werk. Meer werk en meer mensen aan de slag vertaalde zich in een forse daling van het aantal klanten in de bijstand in de gemeente met maar liefst 15,3 %. Tijdens de Armoededag bracht de gemeente het afgelopen voorjaar een veelheid aan Capelse organisaties bijeen om te praten over hoe het anders moet en beter kan.

Sport en onderwijs
Geplande investeringen in de Capelse sportvoorzieningen zullen de komende jaren zeker leiden tot een verdere kwaliteitsverbetering van het brede sportaanbod. De Sportvisie zag enkele maanden geleden al het licht en met tijdelijke voorzieningen, waaronder een tijdelijke sporthal, neemt het college een voorschot op de herstructurering van Sportpark Schenkel. Hier komen de doelen op woningbouwgebied en sport ook bij elkaar: op vrijgekomen plekken worden woningen gebouwd die weer geld opleveren voor sport- en onderwijsvoorzieningen.

Zorg
In het streven naar een samenleving waar Capellenaren zo lang mogelijk zelfstandig, gezond en actie deel van uitmaken ziet de gemeente voor zichzelf een regisserende rol. Bijspringen als dat nodig is, met als prioriteit de ondersteuning van vrijwilligerswerk en mantelzorg. En nu, na de succesvolle invoering van de WMO, met de samenleving in gesprek om de wet verder vorm te geven. De vrijwilligersdag in het eerste kwartaal van dit jaar was een geslaagd voorbeeld van die vorm en van het begrip 'samen in Capelle'.


---



Gemeente Capelle a/d IJssel