Gemeente Hilversum

Randvoorwaarden voor uitbreiding winkelcentrum Kerkelanden

4 juni 2007
De gemeente Hilversum heeft na overleg met winkeliers en omwonenden definitieve randvoorwaarden opgesteld voor uitbreiding van winkelcentrum Kerkelanden. Het winkelcentrum mag 1350 m2 winkelvloeroppervlakte uitbreiden. Met deze randvoorwaarden kunnen de eigenaar van het winkelcentrum Dela Natura BV en de ontwikkelaar Blauwhoed aan de slag om een schetsontwerp te maken voor de uitbreiding.

Omdat de inbreng van bewoners en winkeliers van groot belang is, wordt een klankbordgroep van bewoners opgericht. Met de ontwikkelaar is afgesproken dat zij in het vervolgproces de klankbordgroep van bewoners en de winkeliersvereniging betrekken. De verwachting is dat het schetsontwerp na de zomer gepresenteerd kan worden aan omwonenden en winkeliers. De planning is dat het winkelcentrum in 2009 verbouwd en uitgebreid kan worden, nadat het bestemmingsplan is aangepast.

In november 2006 werd een workshop voor omwonenden en winkeliers georganiseerd. Een groot aantal omwonenden dacht mee over de locaties voor uitbreiding, oplossingen voor parkeren, bevoorradingsroutes en afvalinzamelingplekken, woongenot en uitstraling van het winkelcentrum.

Op basis van deze workshop zijn drie varianten opgesteld die in februari in raadscommissie Stad zijn besproken. De raadscommissie gaf de opdracht om samen met winkeliers en omwonenden de drie varianten te bespreken en te komen tot definitieve randvoorwaarden.

Het college heeft daarom besloten dat uitbreiding op het Haakplein de beste optie is, omdat deze variant de beste oplossing was voor het laden en lossen, de afvalinzameling en de bevoorradingsroute. Deze keuze draagt het meeste bij aan het woongenot van de bewoners boven het winkelcentrum.