Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 4 juni 2007

2006 was een productief jaar voor de VREG, maar ze stootte op grenzen

De VREG reikte in 2006 meer dan 1,4 miljoen groenestroomcertificaten en ruim een half miljoen warmtekrachtcertificaten uit. Als we rekenen tegen de gemiddelde verkoopprijs van die certificaten in 2006, betekent dat een jaarlijkse omzet van 175 miljoen euro! Een fraai resultaat voor een agentschap met 22 medewerkers.

Maar de medaille heeft zoals altijd een keerzijde. Doordat de certificaten een enorme financiële waarde vertegenwoordigen, is de verantwoordelijkheid van de VREG erg groot. De sterke en gestage toename van de investeringen in productie-installaties van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en door middel van warmtekrachtkoppeling heeft tot gevolg dat de tijdige goedkeuring van die dossiers en de toekenning van groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten steeds zwaarder beginnen door te wegen in het takenpakket van de VREG. Die toename van de werklast is immers niet gepaard gegaan met een toename aan personeelsleden. Sinds 1 april 2006 zijn daarenboven in het oprichtingsdecreet van de VREG als extern verzelfstandigd agentschap nog andere extra taken opgenomen.

Hierdoor kan de analyse- en studiecapaciteit met moeite op het noodzakelijke peil worden gehouden. Die kennis is echter cruciaal om de regulerende taken structureel te onderbouwen, en om een degelijke (kennis)positie tegenover de marktpartijen te behouden en te versterken.

Jaarverslag 2006 online beschikbaar

Voor uitgebreide informatie over de werking van de VREG in 2006 verwijzen wij u graag door naar ons onlinejaarverslag, dat vanaf 1 juni beschikbaar is op www.vreg.be (http://www.vreg.be/). Er is ook een samenvattende fiche Jaarverslag 2006 in een notendop beschikbaar.

De hoofdlijnen van de VREG-werking in 2006

Controle op de naleving van de Vlaamse energiewetgeving

Voor het toezicht op de netbeheerders focuste de VREG in 2006 op hun onafhankelijkheid, en vooral op de werkmaatschappijen die de wettelijke en reglementaire taken voor de netbeheerder uitvoeren.

Het aantal leveringsvergunningen daalde in 2006 van 19 naar 17 voor elektriciteit en van 17 naar 14 voor aardgas. De belangrijkste reden hiervoor is de fusie van de SPE-groep, waardoor de leveringsvergunningen van Luminus, City Power en ALG Négoce geen reden van bestaan meer hadden.

In het kader van de Vlaamse quotaverplichtingen groene stroom en warmtekrachtkoppeling (WKK) moesten er op 31 maart 2006 in totaal 1.061.176 groenestroomcertificaten ingeleverd worden. Dat werd voor 97 % bereikt. Voor de warmtekrachtcertificatenverplichting moesten in totaal 575.209 certificaten worden ingeleverd. Hiervan werd maar 43 % voorgelegd.

Klachten en consumentenrechten

In 2006 ontving de VREG 512 schriftelijke klachten tegen netbeheerders of leveranciers. 343 klachten daarvan werden door de VREG zelf behandeld. De overige klachten heeft de VREG doorgestuurd naar andere overheidsinstellingen die ervoor bevoegd zijn.

Dankzij de ervaring die de VREG heeft opgedaan met die klachtenbehandeling, kon ze een belangrijke input leveren bij de onderhandelingen met de elektriciteits- en aardgasleveranciers over de rechten van de consumenten in de energiemarkt. Uit die onderhandelingen resulteerde het nieuwe akkoord Van den Bossche en een gedragscode die specifieke eisen stelt aan de telefonische en deur-aan-deurverkoop van leveringscontracten.

De VREG behandelde ook zeven klachten over haar eigen werking. Alle klachten bleken na onderzoek onontvankelijk of ongegrond.

Verbeteringen in de marktwerking

De VREG werkte in 2006 aan een actualisering en verbetering van de Technische Reglementen. Met de uitgewerkte aanpassingen hoopt ze op een beter evenwicht tussen de rechten en plichten van respectievelijk netbeheerders en leveranciers.

Ze nam initiatieven ter verbetering van de samenwerking en de communicatie tussen alle marktpartijen. Na diverse overlegrondes met de netbeheerders voor elektriciteit werd in 2006 de laatste hand gelegd aan een toegangsreglement. Dat is nu voor heel Vlaanderen uniform.

De VREG onderhandelde in 2006 met de netbeheerders over de inhoud van hun nieuwe aansluitingsreglementen, vooral over de bepalingen inzake aansprakelijkheid.

Ze heeft ook bemiddeld tussen de bouwsector en de netbeheerders. Sinds 1 juni 2006 passen alle netbeheerders in Vlaanderen de nieuwe procedure voor de aanvraag en realisatie van werfaansluitingen toe.

De VREG als kenniscentrum

Ook in 2006 verstrekte de VREG advies aan de minister over ontwerpen van energiewetgeving en de werking van de energiemarkt in het algemeen. De VREG wil een sturende rol spelen, vanuit haar kennis van en kijk op de marktwerking. Door het initiatief te nemen tot de studie Marktmodel wil de VREG, in overleg met de sector, de werking van de energiemarkt in Vlaanderen verder structureel verbeteren. Marktmonitoring en marktenquêtes, zowel bij bedrijven als bij particulieren, behoren ook tot haar belangrijke taken. Jaarlijks houdt de VREG twee grote marktenquêtes bij de afnemers. Daarnaast overlegt de VREG met regulatoren, overheden, de sector en met belangenorganisaties.

Communicatie van de VREG

De VREG informeert de energieverbruikers en de marktactoren, ze zorgt voor een betere transparantie van de markt en biedt een objectieve vergelijking aan tussen de prijzen en leveringsvoorwaarden van de leveranciers voor kleinverbruikers.

De nieuwe website is hét speerpunt van de VREG-communicatie en werd met drie tv-spots begin 2007 gelanceerd. De leveranciersvergelijking blijft een publiekstrekker. De VREG biedt haar dienstverlening ook telefonisch aan op het nummer 02 553 13 53.

In het najaar van 2006 werd de VREG-verhuisfolder nog eens onder de aandacht gebracht van OCMW's, communicatieambtenaren, sociale huisvestingsmaatschappijen, sociale verhuurkantoren en woonwinkels in Vlaanderen.

Meer informatie over de VREG, haar verwezenlijkingen en doelstellingen vindt u in het onlinejaarverslag, dat vanaf vandaag beschikbaar is op www.vreg.be (http://www.vreg.be/).

Meer informatie over de energiemarkt in Vlaanderen in 2006 vindt u in het marktrapport 2006, eveneens beschikbaar op www.vreg.be (http://www.vreg.be/).

Nota aan de redacteurs:

1. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) zorgt voor de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen. Ze volgt de ontwikkelingen van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, via studies. In haar adviserende taak aan de Vlaamse Regering verwerkt ze haar kennis over de energiemarkt. Ze neemt maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen. De VREG streeft naar een transparante Vlaamse energiemarkt en realiseert haar opdrachten via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers.

2. Voor objectieve informatie over de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt kunt u het best surfen naar www.vreg.be (http://www.vreg.be/).

3. Op de VREG-website vindt u ook de leveranciersvergelijking, die privépersonen, zelfstandigen en personen die vrije beroepen uitoefenen, toelaat om een vergelijking te maken tussen het aanbod van de energieleveranciers. Kies de knop in de linkerbalk van de website.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. André Pictoel, Gedelegeerd Bestuurder VREG
Tel: 02 553 13 79
Email: andre.pictoel@vreg.be