Nederlandse Vereniging van Journalisten

NIEUWSBRIEF APRIL 2007
(4 mei 2007)

FREELANCERS UIT DE KAST

Hoe presenteer je jezelf als journalistiek ondernemer?

Dit is het thema van de Grote Freelancersdag op 5 juni waarvoor we je graag uitnodigen. Na het succes van deze dag in 2006 heeft het sectiebestuur Freelance besloten er een traditie van te maken om voor alle freelancers van de NVJ op de eerste dinsdag van juni een freelancersdag te organiseren.

De eerste aankondiging stond in De Journalist, het programma is nu in volle voorbereiding.

Het wordt een dag vol inspiratie met lezing, debat en workshops rond het thema, waardoor je vaardigheden kunt aanscherpen om onderscheidend over het voetlicht te komen bij de opdrachtgevers.

Zodra het programma rond is sturen we het toe met de keuzemogelijkheid voor de workshops.

Wél kun je nu vast aanmelden: freelancersadvies@nvj.nl

De dag wordt gehouden in de Observant, Stadhuisplein 7 in Amersfoort. Aanvang 10.00 uur tot ongeveer 17.30 uur. De kosten zijn Euro 18,50 inclusief lunch en borrel na afloop (voor niet-leden Euro 95,-).

Je bent van een plaats verzekerd als het bedrag op postgiro 418318 ten name van de NVJ is binnengekomen onder vermelding van: Grote Freelancersdag 2007.

WEGENER Huis-aan-huiskranten en freelancers

Freelancers die voor Wegener huis-aan-huiskranten werken werden overvallen met een Overeenkomst van Opdracht die met name ten aanzien van auteurs- en exploitatierechten uit vergaande bepalingen bestaat. Het komt erop neer dat als je de overeenkomst zou tekenen al je rechten zijn weggetekend, en dat de uitgever met de binnengehaalde licenties journalistieke bijdragen zelfs aan derden kan verkopen. De presentatie van de overeenkomst hangt samen met de lancering van deweekkrant.nl, de nieuwe website van Wegener huis-aan-huiskranten. Voor doorplaatsing van artikelen op deze site zullen de freelancers geen vergoeding ontvangen.

Er bestaat nog onduidelijkheid over de verspreiding van de overeenkomst. Zo vernemen wij dat de overeenkomst niet aan iedere freelancer zou zijn voorgelegd. Freelancers die het contract wel hebben ontvangen kunnen met hun vragen uiteraard bij ons terecht.

Intussen hebben we onze bezwaren bij Wegener kenbaar gemaakt en op overleg aangedrongen. Daarvoor willen wij graag weten op welke schaal de overeenkomst aan de freelancers is voorgelegd. Wij horen graag van de freelancers die voor Wegener Huis-aan-huis-kranten werken of zij de overeenkomst wel of niet hebben ontvangen.

www.defreelancejournalist.nl