Universiteit van Amsterdam

Voorgenomen benoeming Dymph van den Boom tot rector magnificus en lid College van Bestuur UvA-HvA

De Raden van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam maken de voorgenomen benoeming bekend van prof. dr. Dymph van den Boom tot rector magnificus en lid van het College van Bestuur van de UvA en de HvA. Dymph van den Boom is sinds 2001 decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en werd in 1996 hoogleraar Algemene Pedagogiek aan de UvA. De besluitvorming bevindt zich in de laatste fase: de decanen van de UvA, de domeincoördinatoren van de HvA en de centrale medezeggenschapsraden van UvA en HvA worden nu gehoord. Zodra deze procedure is afgerond nemen de Raden van Toezicht een definitief benoemingsbesluit. De benoeming gaat naar verwachting per 1 september 2007 in voor een periode van vier jaar.

De rector magnificus is een van de leden van het College van Bestuur en heeft als voornaamste bestuurlijke aandachtsgebieden onderzoek en onderwijs. Prof. Van den Boom (1951) studeerde psychologie en is binnen de pedagogische wetenschappen een nationaal en internationaal toonaangevend onderzoeker. Ze heeft een grote reeks publicaties op haar naam over onder andere ontwikkelingspsychologische thema's in de vroege kindertijd en ontwikkelingspsychopathologie. Van den Boom werkte aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en aan de Universiteit Leiden. Ze bekleedde en bekleedt bestuurs- en adviesfuncties binnen en buiten de universiteit. Zo was zij onder andere lid van het Gebiedsbestuur Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en bestuurslid van de landelijke onderzoeksschool Institute for the Study of Education and Human Development (ISED).

In de afgelopen jaren heeft Van den Boom als decaan één van de grootste faculteiten van de UvA, met ca. 800 medewerkers en 8000 studenten, op adequate wijze bestuurd en daarmee bijgedragen aan de bloei van het onderzoek en onderwijs. Financieel heeft ze de faculteit op orde gebracht en ze heeft goed leiderschap gestimuleerd in de instituten en afdelingen van de faculteit.

Voorzitter van het College van Bestuur dr. Karel van der Toorn: 'Dymph van den Boom heb ik leren kennen als een uitstekende decaan en een heel prettige collega. Ik stel me veel voor van de samenwerking met haar in het college.'

De voorzitter van de Raden van Toezicht van de UvA en de HvA, prof. dr. Niek Urbanus: 'Met professor Van den Boom krijgen UvA en HvA een scherpe en nuchtere bestuurder met een heldere visie op de toekomst van het wetenschappelijk onderzoek en het hoger onderwijs van onze Amsterdamse universiteit en hogeschool in internationaal perspectief. En ik verwacht dat haar bestuurlijke ervaring de inhoudelijke samenwerking tussen de universiteit en de hogeschool in een nieuwe fase zal brengen.'

Prof. dr. Dymph van den Boom zal de opvolger worden van prof. mr. Paul F. van der Heijden, die de UvA per 1 januari 2007 verliet. Tot 1 september 2007 is prof. dr. Jaap Zwemmer waarnemend rector magnificus.