over maatregelen om problemen tijdens periodes van extreme hitte in verpleeghuizen te voorkomen

Antwoorden op kamervragen van Kant over maatregelen om problemen tijdens periodes van extreme hitte in verpleeghuizen te voorkomen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2770157

4 juni 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Kant over maatregelen om problemen tijdens periodes van extreme hitte in verpleeghuizen te voorkomen (2060714590).

Vraag 1
Wanneer verwacht u het in november 2006 toegezegde Nationale Hitteplan?

Antwoord 1
Het nationale hitteplan bestaat uit een aantal elementen en handreikingen die ik u hierna verder zal schetsen. Tijdens een conferentie op 15 juni zal ActiZ de handreikingen, die zij hebben gemaakt samen met de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA), bespreken met hun leden.

Vraag 2
Wat zijn de redenen dat dit plan er nog niet is?

Antwoord 2
Grote delen van het hitteplan zijn al gerealiseerd. Op 11 november 2006 is een conferentie met alle betrokken partijen geweest over toenemende hitte in de zomer en de effecten hiervan op de gezondheid van vooral de zwakkeren in onze samenleving. Hierbij gaat het niet alleen om ouderen die in een instelling wonen maar ook om ouderen, chronisch zieken en gehandicapten die zelfstandig wonen. Er is afgesproken dat er een nationaal hitteplan moest komen. De voorbeelden uit het buitenland (Frankrijk en Engeland bijvoorbeeld) vormden hierbij een goede leidraad.

Het nationale hitteplan bestaat uit diverse onderdelen. Hier is voor gekozen om de taken die van oorsprong al zijn belegd, zoals zorg voor de publieke gezondheid bij de GGD, hiervoor in te zetten. Dit betekent dat er veel partijen zijn betrokken bij het maken van dit plan. Het totale nationale hitteplan richt zich op een brede doelgroep en brede problematiek. De handreikingen voor de intramurale zorg zijn hiervan een onderdeel. Andere onderdelen van het nationale plan zijn een waarschuwingssysteem en regionale steunpunten van de GGD. Daarnaast richt het zich op de handreikingen voor mantelzorgers en vrijwilligers met aanbevelingen voor de zorg thuis.

In de tweede helft van juni zal voorts het College bouw met een onderzoeksrapport komen naar de mogelijkheden voor zinvolle en werkende koeling in bestaande (oud)bouw. Ik zal me beraden op de aanbevelingen zodra dit rapport aan mij is overhandigd.

Vraag 3
Welke maatregelen om gezondheidsproblemen bij bewoners van verpleeghuizen in periodes van extreme hitte te voorkomen zijn inmiddels getroffen?

Antwoord 3
De afgelopen periode zijn de volgende initiatieven genomen: