Ministerie van Financiën

Antwoorden op kamervragen over de benoeming van de nieuwe president van de Wereldbank

Overig | 05-06-2007 | nr BFB07-950

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

5 juni 2007

30 mei 2007 (Kenmerk 2060716800)

BFB 2007-950M

Onderwerp

Kamervragen De Nerée tot Babberich en Ferrier over de benoeming van de nieuwe president van de Wereldbank

De Neree ) over vriendjespolitiek bij de Wereldbank

Geachte voorzitter,

Mede namens de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking zend ik u hierbij de antwoorden op vragen van de leden De Nerée tot Babberich en Ferrier over de benoeming van de nieuwe president van de Wereldbank.
* Vraag1

Heeft u kennisgenomen van het artikel in de Telegraaf van 30 mei jl. over de voordracht van de heer Robert Zoellick door president Bush als nieuwe president van de Wereldbank?
* Antwoord

Ja.

* Vraag 2

Klopt het dat de heer Wijffels in de media gezegd heeft dat er naar aanleiding van het vertrek van de heer Wolfowitz afspraken zijn gemaakt over de nationaliteit van de opvolger? Zo ja, welke afspraken zijn dit?
* Antwoord

Ja, ik heb deze uitspraak van de heer Wijffels eveneens gelezen. Naar ik van hem heb vernomen, doelde hij hierbij op de unanieme mening binnen de Raad van Bewindvoerders dat het functioneren van president Wolfowitz los staat van de huidige positie van de Verenigde Staten in het bestuur van de Wereldbank. Dit betekent dat de Raad in haar besluit tot opvolging van de heer Wolfowitz de Amerikaanse kandidaatstelling zwaar zal wegen, conform het gebruik bij alle voorgaande benoemingen.
* Vraag 3

Wat vindt u van de kandidaat Robert Zoellick?

* Antwooord

Robert Zoellick is een geloofwaardige kandidaat. Hij heeft internationale ervaring, ook in Afrika, economische ervaring in zowel de publieke sector als in het bankwezen en diplomatieke vaardigheden. Hij staat bovendien bekend als iemand die zowel de details kent als de grote lijnen in de gaten houdt en als iemand met oog voor zijn mensen. De uiteindelijke afweging rond de selectie van de Wereldbank president moet uiteraard de uitkomst zijn van de overeengekomen selectieprocedure, die wordt uitgevoerd door de Raad van Bewindvoerders.
* Vraag 4

Is het mogelijk deze vragen te beantwoorden voor dinsdag 5 juni 12 uur?
* Antwoord

Ja.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos