VNG en Rijk vertrouwen in bescheiden lastenontwikkeling


05.06.2007 / 14:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vng

Vng

Persbericht

VNG en Rijk hebben vertrouwen in bescheiden lastenontwikkeling

De huidige limitering van de OZB wordt per 1 januari 2008 geschrapt. Op basis van de reacties van Vereniging Eigen Huis is vandaag in de media gesuggereerd dat dit zou leiden tot een stijging van de lokale lasten van 20 tot 30%. Deze voorspelling slaat volledig de plank mis.

Gemeenten zijn terughoudend in het verhogen van de belasting. In het recente verleden ging het om enkele procenten (boven de inflatie). Er is geen enkel reden waarom dit in de toekomst anders zou zijn. Natuurlijk zijn er uitschieters naar boven in sommige gemeenten. De colleges in die gemeenten leggen daarover verantwoording af aan de gemeenteraad. Dit leidt in de praktijk veelvuldig tot intensieve debatten.

Gemeentelijke belastingen vormen slechts een zeer bescheiden aandeel in de totale belastingen die burgers en bedrijven betalen, namelijk slechts 5%. Het aandeel van de OZB in de totale woonlasten (heffingen, energie en water) is de afgelopen 10 jaar constant gebleven. Dat wil zeggen dat de ozb niet sneller stijgt dan andere woonlasten. Stijging van de OZB wordt bovendien al jarenlang gemonitord. Daaruit blijkt een stijging van nog geen 10 euro per jaar per huishouden.

De gemeenteraad is dus de arena waar over de hoogte van de onroerende zaakbelasting wordt besloten. Zo kan een gemeenteraad besluiten om de OZB te verhogen om bepaalde voorzieningen te treffen of in stand te houden voor de inwoners in de gemeente. En besluiten over de lokale lasten worden genomen in volledige transparantie en openheid naar de burger. De OZB is een belasting die bij de burger apart op de deurmat valt. Die zichtbaarheid van de belastingen vormt gelijk ook een motivatie voor het lokale bestuur om verhogingen te beteugelen.

De VNG bepleit helderheid over de woonlasten en dringt er al jarenlang aan op een onafhankelijk onderzoek naar de totale woonlasten waardoor gekissebis over cijfers wordt voorkomen. Als het aan de VNG ligt, start dat onderzoek dat de verhoudingen tussen energie- en waterkosten en OZB inzichtelijker maakt morgen al.

Thema van het bestuursakkoord is vertrouwen. Vertrouwen ligt aan de basis van een goed functionerende samenleving: vertrouwen van burgers in elkaar, vertrouwen van de burger in de overheid en vertrouwen tussen de overheden onderling. De VNG betreurt het dat de Vereniging Eigen Huis dit vertrouwen niet deelt.

Den Haag, 5 juni 2007