Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA draagt snel-Belgwet symbolisch ten grave (05/06/07)

De N-VA droeg vanmiddag de snel-Belgwet symbolisch ten grave. Voorzitter Bart De Wever wees kort op de ontstaansgeschiedenis van de wet. Het was een van de eerste initiatieven van paars I. De kritiek die de N-VA al leverde in 2000, blijft onveranderd: het ontbreken van iedere integratievoorwaarde is onaanvaardbaar. Op die manier herleidt de overheid de nationaliteit immers tot een simpele formaliteit. Wie beweert dat het verzoek om de nationaliteit te krijgen meteen een bewijs van de wil tot integratie betekent, kent niets van de praktijk.

Het ontbreken van een integratievereiste als voorwaarde tot nationaliteitsverwerving, staat haaks op het inburgeringsbeleid dat de Vlaamse overheid vandaag voert onder impuls van de N-VA. Dit beleid gaat er van uit dat wie in Vlaanderen wil komen wonen, een inspanning moet leveren om zich in onze samenleving te integreren. Bart De Wever: Dit is geen hindernis om nieuwkomers het leven zuur te maken, maar een kans om samen-leven in diversiteit tot een pluspunt te maken. Kennis van onze taal, de werking van de instellingen, de rechten en plichten die men als burger heeft, stimuleren de mogelijkheden van nieuwkomers. Wie niet met zijn buren kan communiceren, trekt zich veel gemakkelijker teug uit de dagelijkse samenleving. Wie onvoldoende Nederlands kent, vindt veel moeilijker een baan.

Het feit dat er de voorbije jaren meer dan 5500 mensen de Belgische nationaliteit verkregen zonder dat ze ooit in België zijn geweest, maakt pijnlijk duidelijk hoe soepel de snel-Belgwet is. De aanpassingen die Onkelinx na jaren kritiek doorvoerde, zijn dan ook ontoereikend want veranderen niets aan het basisprincipe van de wet. Daarom moet er voor de N-VA absoluut een nieuwe wet op de nationaliteitsverwerving komen. De Wever: De N-VA blijft er van overtuigd dat het opheffen van elke integratievoorwaarde een verkeerd signaal is. Voor ons moet nationaliteitsverwerving het sluitstuk zijn van een doordacht migratiebeleid dat inburgering hanteert als hefboom om tot een samenleving te komen waar migratie weer een positief gegeven wordt. We zijn voorzichtig met het formuleren van breekpunten, maar dit is er wel degelijk een.

Meer informatie kan u vinden op: www.n-va.be/inburgering.

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be