Productschap Margarine


Home

04.06.2007

Beoordelingsrichtlijn Vloeibare biobrandstof wordt aangepast

De BRL K21010 "Vloeibare biobrandstof " is op verzoek van het productschap MVO gewijzigd. Tot maandag 2 juli 2007 ligt bij Kiwa Certificatie en Keuringen de gewijzigde "Kiwa Beoordelingsrichtlijn voor het productcertificaat voor Vloeibare Biobrandstof" BRL K21010/02 ter kritiek.

De BRL K21010 stelt duidelijke en eenduidige kwaliteitseisen aan biobrandstof in relatie tot de emissie die optreedt bij de verbranding ervan. Belangrijkste aanleiding voor wijziging van deze BRL is de gewenste aanvulling met de categorie dierlijk vet van de "categorie D vloeibare biobrandstof" omdat deze net als plantaardige oliën, vetten en frituurvetten geschikt is voor duurzame energietoepassingen.

Leveranciers die op basis van deze BRL gecertificeerd worden, kunnen hiermee aantoonbaar maken dat hun biobrandstof aan de eisen uit deze BRL voldoet en afnemers, vergunningverleners en bevoegd gezag mogen er op basis van het certificaat van uitgaan dat de onder certificaat geleverde biobrandstof ook aan deze eisen voldoet.

Het voordeel hiervan is dat de individuele gebruiker niet allerlei kostbare en ingewikkelde emissiemetingen hoeft te verrichten om dit aantoonbaar te maken. Vergunningverleners kunnen in hun vergunning rekening houden met deze BRL door er bijvoorbeeld naar te verwijzen. Wel is het zaak dat in de vergunning dan ook gesteld wordt dat de biobrandstof aantoonbaar onder certificaat geleverd moet zijn.

Deze BRL is niet bedoeld om de geschiktheid van biobrandstof als brandstof te bepalen met een hierbij behorend rendement.