Politie Twente

Persbericht Politie Twente 5 juni 2007

Inzet helikopter helpt bij aanhouding vluchtende personen

Enschede

Doordat een helikopter kon worden gebruikt bij de opsporing van een tweetal wegvluchtende personen, konden deze vrij snel worden aangehouden.

Dinsdagmiddag 5 juni rond 15.00 uur konden met behulp van het personeel van een boven het centrum van Enschede vliegende politiehelikopter, twee personen, die zich aan een aanhouding trachten te onttrekken, worden opgespoord.

Er werd even daarvoor melding gedaan van het feit dat een man over de Lipperkerkstraat in Enschede liep die mogelijk betrokken was geweest bij een incident van een tijdje terug. Aan de hand van het signalement werd door het personeel van de helikopter, via doorgeseinde videobeelden naar het regionale meldcentrum van de politie Twente, doorgegeven waar deze persoon zich bevond. Direct daarop werd medegedeeld dat de persoon in een auto stapte die geparkeerd stond aan de Klomp in Enschede en dat de auto wegreed. Deze auto werd in de directe omgeving gesignaleerd en de bestuurder voldeed aan een opgegeven stopteken.

In de auto bevonden zich drie personen, de bestuurder, een 22-jarige Enschedeer, bleef rustig zitten en toonde zijn rij- en kentekenbewijs. De andere twee personen gingen er hard rennend vandoor.

Met behulp van de politiehelikopter, van waaruit constant de positie van een van de twee, de man die op de Lipperkerkstraat was gesignaleerd, werd doorgegeven via het regionaal meldcentrum, kon deze persoon aan de Veenstraat in Enschede worden aangehouden. Deze persoon, een 19-jarige man uit Wapenveld, werd overgebracht naar het bureau.

De tweede persoon die bij de auto wegvluchtte kon te voet en per fiets door politiemensen worden achterhaald en op de Boulevard 1945 met de nodige moeite worden ingerekend. Ook hij, een 18-jarige Enschedeer, werd overgebracht naar het bureau om verder te worden verhoord.

De 22-jarige chauffeur werd ook meegenomen naar het bureau maar kon na het afleggen van een verklaring weer naar huis. De beide anderen zijn voor verder onderzoek opgesloten.

De politiehelikopter was ten tijde van de melding aan de Lipperkerkstraat aanwezig boven Enschede. Dit in het kader van het feit dat de politieregio's Twente, IJsselland en Noord- en Oost Gelderland, gericht gebruik maken van de inzet van een politiehelikopter van de Dienst Luchtvaartpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten. Deze helikopter is in de week van 4 tot en met 8 juni tijdelijk gestationeerd op het vliegveld Teuge om bij o.a. noodhulpmeldingen, incidenten of acties in de betreffende regio's te worden ingezet. De aanwezigheid boven Enschede had dinsdagmiddag dus direct resultaat. (07-073254)