Gemeente Medemblik

Medemblik ziet kansen in initiatief Goverse voor bouw composiet binnenvaartschip.

Om de locale economie een impuls te geven, startte Medemblikker Piet Goverse een aantal jaren geleden het project Medemblik op het kruispunt van land en water. Eén van de doelstellingen was het stimuleren van de werkgelegenheid in Medemblik en omstreken. Op 24 mei werd in het Wapen van Medemblik een deelproject gepresenteerd. Een contract voor de bouw van een schip werd ondertekend en er werd gesproken over de plannen voor de ontwikkeling van een composiet productiefaciliteit in de regio.

De kracht van composiet
Composiet is een vezelversterkte kunststof die in tal van producten kan worden toegepast: vliegtuigen, boten, maar ook vishengels en tennisrackets. Het materiaal kan bijvoorbeeld metalen en houten onderdelen vervangen ten gunste van een lichtere constructie, een langere levensduur en lagere productie- en onderhoudskosten. Bovendien is het materiaal milieubesparend. Een groot aantal composietbedrijven heeft zich van oudsher geconcentreerd in Noord-Holland Noord. De bouw van een composiet binnenvaartschip in deze regio, versterkt de bedrijvigheid en biedt nieuwe werkgelegenheid. Het project wordt niet alleen toegejuicht en gesponsord door de gemeente Medemblik, maar ook door de provincie Noord-Holland en de rijksoverheid.

De heer J. Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, sprak zijn waardering uit over de kansen die het project biedt ten aanzien van de werkgelegenheid in de regio. Niet alleen nu, maar ook met het oog op de toekomst door het aanbieden van een groot aantal leer-/werkplekken. Hij sprak vol lof over het project, dat volgens hem een voorbeeld is voor vele ondernemers. Een droom wordt werkelijkheid, een plan komt in uitvoering, aldus Bond.

De heer H. van Hoorn, hoofd afdeling Binnenvaart van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, complimenteerde de betrokkenen met het resultaat tot dusver. Om het belang van het project te onderstrepen, gaf Van Hoorn aan dat zelfs de Tweede Kamer vragen had gesteld over de voortgang van het project. Door het multipurpose laadruim, ziet hij een composiet binnenvaartschip als een mogelijke oplossing voor de problematiek rond de kleinere vaarwegen.

Na de lofbetuigingen werd overgegaan tot ondertekening van het contract voor de bouw van het composiet binnenvaartschip door de deelnemende bedrijven. Applaus klonk door de zaal en het glas werd geheven. Ook burgemeester Kozijn sprak zijn felicitaties uit en gaf aan trots te zijn dat het idee is ontstaan in Medemblik.

Productielocatie Groot Composiet
Aansluitend werd met een discussiepanel, bestaande uit vertegenwoordigers van composietbedrijven, overheden en kenniscentra, gesproken over het idee voor een productielocatie, Groot Composiet. Door middel van rode en groene stemkaarten konden de panelleden en het publiek hun mening geven over een aantal stellingen. Bijvoorbeeld, een composieten netwerk is van groot belang voor de toekomst van de regionale economie en deze regio is uitermate geschikt voor de realisatie van een Groot Composiet productiefaciliteit.

Iedereen was het erover eens dat de regio beschikt over een unieke combinatie van kennis, infrastructuur en industriële activiteiten. Het composietennetwerk is dan ook niet alleen van belang voor de toekomst van de regionale economie, maar ook voor de nationale economie en zelfs voor de verwerving van een positie in de wereldmarkt. De aanwezige factoren versterken elkaar en kunnen leiden tot ongekend succes. Als aandachtspunt kwam aan de orde dat er niet alleen aandacht moet zijn voor de middelen, maar vooral ook voor de mensen. Daarbij speelt scholing een rol, maar moet ook interesse worden gewekt voor het vakmanschap.

De discussie werd afgesloten door de heer A. Beukers, hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft. Vanuit zijn eigen ervaringen verwoordde hij nog eens de vele voordelen van composiet. Ook hij sprak zich zeer enthousiast uit over het project.