Woonbond

Woonbondpersbericht

Corporaties kunnen in anderhalf jaar 15 procent energie besparen

Als woningcorporaties hun woningen isoleren door spouwmuurisolatie en elke woning wordt voorzien van een goede HR-ketel, levert dat een energiebesparing op van 15 procent. De Nederlandse Woonbond roept het kabinet en de corporaties op deze maatregelen de komende anderhalf jaar door te voeren. Investeringen in HR-ketels en spouwmuurisolatie leveren huurders van een woning waar beide maatregelen worden getroffen, een voordeel op van gemiddeld ¤ 300 per jaar. Omgerekend naar de totale corporatiesector is het voordeel ¤ 150 per huishouden. Dit komt de betaalbaarheid van het huren direct ten goede, vooral omdat de lagere inkomens veelal zijn aangewezen op slecht geïsoleerde woningen. Uitgangspunt is daarom dat de verhuurders de kosten dragen van deze isolatiemaatregelen.

Het kabinet noemt een duurzame leefomgeving in het coalitieakkoord als een belangrijke pijler onder het toekomstige kabinetsbeleid. De corporatiesector heeft aangegeven in 10 jaar tijd een energiebesparing van 20 procent te willen realiseren. De Woonbond is van mening dat de corporatiesector de lat hoger kan en moet leggen. Een besparing van 30 procent behoort tot de mogelijkheden. Dat maakt het waarschijnlijker voor het kabinet zijn ambitie te realiseren om Nederland in Europa de positie te geven van het land met de meest efficiënte energievoorziening.

Het is belangrijk dat de overheid, de Woonbond en de woningcorporaties snel tot centrale afspraken komen. Vervolgens dienen met de commerciële verhuurders vergelijkbare afspraken te worden gemaakt. 60 procent van alle huurwoningen heeft nog geen HR-ketel en zo'n 44 procent van alle gevels is nog niet geïsoleerd. Vervanging van alle VR-ketels door nieuw HR-ketels betekent een forse investering, maar gezien de beperkte restwaarde van de bestaande ketels zijn de extra kosten relatief laag. De investering door het aanbrengen van spouwmuurisolatie bedraagt ¤ 700 miljoen.

De Woonbond vindt dat de verhuurders deze lasten moeten dragen. Een goed renderende ketel en spouwmuurisolatie behoren tot de basiskwaliteit die elke huurwoning dient te hebben. Bovendien zeggen het kabinet en Aedes de betaalbaarheid voor huurders te willen verbeteren. Hier ligt een prachtkans om deze ambitie waar te maken en het draagvlak voor verdergaande energiebesparende maatregelen in de toekomst te vergroten.

Amsterdam, 7 juni 2007
V07.0919.PR

Noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u bellen met: Ronald Paping, tel. 06 5157 6938, of Hans Roseboom, tel. 06 2246 5543.