Warchild


Van kindsoldaat tot ondernemer
In (voormalig) oorlogsgebieden is de werkloosheid meestal hoog. Voor ex-kindsoldaten is werk vinden extra moeilijk. Toch is het voor een succesvolle terugkeer in de maatschappij van groot belang. War Child's Congolese partnerorganisatie Laissez L'Afrique Vivre begeleidt jongeren daarom bij het gezamenlijk opzetten van hun eigen zaak. Zo is de 18-jarige Lucia bezig om een naaiatelier op te zetten.

Jarenlang werd er gevochten in DR Congo. De oorlog, ook wel de omvangrijkste sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd, maakte meer dan vier miljoen slachtoffers. Een ongelofelijk aantal. Het land is nog steeds straatarm. Naar schatting zijn 12.000 kinderen nog in handen van gewapende groeperingen. Lucia werd op haar veertiende ontvoerd uit haar dorp en leefde gedwongen samen met een soldaat.

Plek in de samenleving
Sinds een vredesverdrag in 2003 en verkiezingen in 2006 zijn steeds meer kindsoldaten gedemobiliseerd. Aan hen de moeilijke taak om weer een plek in de samenleving te veroveren.

Moeilijke terugkeer
Voor kinderen is het vaak niet eenvoudig terug te keren naar hun dorp, wanneer ze bevrijd worden of weten te ontsnappen. Voor de gemeenschap is het moeilijk de kinderen weer te accepteren. Immers, naast slachtoffer zijn ze vaak ook dader. Zwangere meisjes hebben daarbij nog een extra probleem. Lucia's moeder wilde niets meer met haar te maken hebben, omdat ze zwanger was van de soldaat: een schande voor de familie. Haar kindje is nu twee jaar oud. Lucia kon door bemiddeling van een hulporganisatie in een andere stad bij haar oma terecht. Maar ze schaamde zich en maakte geen contact met andere mensen. Ze kon moeilijk wennen aan het normale leven. Ook had ze lange tijd geen onderwijs gehad.

Een nieuwe toekomst door een vak te leren Lucia Partnerorganisatie Laissez l'Afrique vivre helpt 50 voormalig kindsoldaten, waaronder Lucia, weer te bouwen aan hun toekomst door ze een vak te leren. Kinderen leren bijvoorbeeld timmeren, metaalbewerken of kleding maken. Deze lessen worden gecombineerd met alfabetiseringslessen en rekenkundige lessen voor hen die dat nodig hebben.

Psychosociale workshops
Ook nemen de jongeren deel aan wekelijkse psychosociale workshops. Deze hielpen Lucia om zich beter op de lessen te concentreren en om weer contact met leeftijdsgenoten te maken.

Jongeren zetten eigen bedrijfjes op
Na een training van zes maanden zetten de jongeren in groepen van vijf hun eigen bedrijfje op in hun specifieke vakgebied. Ze krijgen een klein startkrediet (voor de aanschaf van bijvoorbeeld gereedschap of een naaimachine) en hulp bij het huren van een locatie waar ze zich kunnen vestigen. Zo worden zij gestimuleerd om hun eigen zaak op te zetten en zelf geld te verdienen. Ze leren met elkaar samen te werken, ontwikkelen weer een toekomstperspectief en raken zo gere-integreerd in de samenleving.

Lucia heeft gekozen voor kleding maken. "Ik wil graag een winkel openen en veel klanten hebben, zodat ik mezelf kan onderhouden", zegt ze terwijl ze de naaimachine flink laat ratelen.

Friend
Wil jij het werk van War Child en haar partnerorganisaties ondersteunen? Word Friend, klik hier.