Socialistische Partij

SP drie keer zo groot in nieuwe Eerste Kamer


07-06-2007 * De Kiesraad heeft vastgesteld dat de SP 12 zetels krijgt in de nieuwe Eerste Kamer, drie keer meer dan nu. Die sensationele klapper is het resultaat van de in maart gehouden provinciale staten-verkiezingen. Het resultaat van die verkiezingen wordt 'getrapt' doorgevoerd in de samenstelling van de Eerste Kamer. Komende week wordt de nieuwe senaat geïnstalleerd.

Naast de zittende senatoren Tiny Kox, Tineke Slagter en Anja Meulenbelt komen voor de SP in de Eerste Kamer econoom Geert Reuten, duurzame landbouwhoogleraar en VN-consultant Eric Smaling, oud kinderrechter Nanneke Quik, de oud-hoogleraren Sineke ten Horn en Paul Peters, journalist en schrijver Kees Slager, politicoloog Arjan Vliegenthart en Tuur Elzinga, beleidsmedewerker van FNV Mondiaal.

De 12de zetel is door de Kiesraad niet toegewezen aan de nr. 12 van de door de Partijraad vastgestelde lijst, Ineke Palm, maar aan het Overijsselse Statenlid en SP-bestuurslid Düzgün Yildirim. Die kreeg op 29 mei naast zijn eigen stem ook de stemmen van vier Overijsselse fractiegenoten, plus één stem uit de Drenthse Statenfractie. Deze zes stemmen vormen de helft van de kiesdeler en voldoende voor een voorkeurszetel, die de vastgestelde lijstvolgorde doorbreekt. Het Statenlid vindt dat er door de zes op hem uitgebrachte stemmen sprake is van een nieuwe, onvoorziene situatie. Hij heeft ervoor gekozen de benoeming tot Eerste Kamerlid te aanvaarden.

Het Partijbestuur van de SP betreurt deze beslissing ten zeerste, en wil dat er gehandeld wordt conform het op 17 maart genomen unanieme besluit van de Partijraad, het hoogste democratische orgaan, in de SP. Van de mogelijkheid tot het indienen van een wijzigingsvoorstel voor de volgorde van kandidaten heeft geen enkel lid van de Partijraad in maart gebruik gemaakt. Ook nadien, tot en met de verkiezingen voor de Eerste Kamer op 29 mei, heeft niemand de lijstvolgorde ter discussie gesteld.

Yildirim, zelf lid van het Partijbestuur, steunde de vastgestelde lijst en ging akkoord met een plaats op die lijst als 'opvolger', mocht er een ander Kamerlid onverhoopt wegvallen. De verkiezing van Yildirim kwam dan ook als een volslagen verrassing. Het Partijbestuur en het Overijsselse Statenlid zijn het erover eens dat de beslissing over de invulling van de 12de zetel door de Partijraad op 23 juni genomen wordt en door iedereen gerespecteerd dient te worden. Art. 15 lid 2 van de statuten voorziet in de mogelijkheid voor de Partijraad een dergelijke oproep te doen. Kandidaten voor de lijst voor de Eerste Kamer hebben, voorafgaande aan de definitieve plaatsing op de lijst, expliciet met deze bepaling ingestemd door middel van een handtekening onder een verklaring.