Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 7 juni 2007

Het Grote Voeding Experiment: Kinderen doen onderzoek naar voeding en beweging.

Kinderen bewegen anders dan volwassenen

Kinderen hebben een ander bewegingspatroon dan volwassenen. Kinderen bewegen in het weekend minder dan doordeweeks. En jongens zijn iets fitter dan meisjes, omdat zij meer sporten. Dat blijkt uit de resultaten van het Grote Voeding Experiment op 6 en 7 juni. Leerlingen van de Wilbertschool en OBS de Berenburcht onderzochten in science center NEMO het verband tussen voeding en beweging.

De kinderen mochten twee dagen in NEMO blijven omdat ze een wedstrijd hadden gewonnen. Tijdens deze twee dagen deden ze allerlei testjes. Na afloop hielden de kinderen een persconferentie waar ze de resultaten presenteerden. Onderzoeker Klaas Westerterp gaat de resultaten opschrijven voor een wetenschappelijk tijdschrift.

De leerlingen hebben al voorafgaand aan het bezoek aan NEMO een dagboekje bijgehouden over eten en tegelijkertijd een bewegingsmeter om gehad. Een opvallend resultaat is dat de kinderen in het weekend minder bewogen dan doordeweeks. Een belangrijke reden daarvoor is het uitslapen en eerder naar bed gaan op zondag. Dit karakteristieke bewegingspatroon hebben volwassenen niet.

Om te kijken hoe fit de kinderen waren, hebben ze op de fiets gezeten met een hartslagmeter en een bewegingsmeter om. Ook hebben de leerlingen in een bodpod gezeten. Dat is een soort eivormige cabine om je vetpercentage op te meten. De kinderen waren allemaal erg fit en hadden weinig vet. De jongens waren iets fitter dan de meisjes.

Het Grote Voeding Experiment is georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Netherlands Genomics Initiative (NGI), ZonMw - de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, science center NEMO, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Centre for Medical Systems Biology (CMSB), Wageningen Universiteit (WUR), Nutrigenomics Consortium (NGC) en Universiteit Maastricht (UM).

Sponsors: Het Grote Voeding Experiment wordt gesponsord door Philips, Unilever, IBM, Richard van Seenus Nederland BV, Amstel Botel, Tromp Medical BV.

De makers van dit bericht zijn Thijs, Laura, Jolien, Bram en een persvoorlichter van NWO.

Voor meer informatie zie ook www.hetgroteexperiment.nl . Op www.nwo.nl/nieuws staat een foto van een meisje in de bodpod. Deze afbeelding is vrij te gebruiken bij berichtgeving over het voedingexperiment.


---
Noot voor de redactie,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek