Openbaar Ministerie

6 aanhoudingen voor overtreding Flora en Faunawet

Functioneel Parket, 7 juni 2007

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Algemene Inspectiedienst (AID), in samenwerking met een aantal regionale milieuteams van de politie, op 6 juni een aantal doorzoekingen verricht in de provincies Friesland, Groningen, Overijssel, Zuid-Holland en Limburg. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke overtreding van de Flora en Faunawet. Er zijn 6 aanhoudingen verricht. Daarnaast zijn meer dan 200 vogels, honderden eieren, een aantal broedmachines en 12 vuur- en slagwapens in beslag genomen. Ook werden illegale vangmiddelen zoals netten en lijmstokken aangetroffen bij de verdachten.

Aanleiding voor het onderzoek is de verdenking dat de verdachten langdurig en op grote schaal illegaal eieren hebben geraapt om uit te broeden en jonge vogels uit nesten hebben gehaald om deze te verhandelen. Om de dieren legaal te maken zouden ze zijn voorzien van pootringen. De benodigde documenten zouden hierbij vals zijn opgemaakt. Ook werden bij de doorzoekingen meer dan duizend uitgeblazen eieren aangetroffen van zwaar beschermde vogelsoorten uit zowel Nederland als het buitenland.

Het rapen van eieren en het vangen van vogels om te verkopen als zelf gekweekte dieren is een overtreding van de Flora en Faunawet. De gevangen vogels zijn beschermde dieren, waarvan een deel staat op een internationale lijst van beschermde dieren (Cites).

De in beslag genomen vogels zijn ondergebracht bij een opvangadres. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. Er is nauw samengewerkt met de Belgische autoriteiten, waar een soortgelijk onderzoek wordt verricht.