IFAW


Japan vangt bot bij CITES - geen heropening handel in walvisvlees

(Den Haag - 6 juni 2007) - De walvissen boekten vandaag hun tweede overwinning in twee weken tijd. De bij CITES (de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten) aangesloten landen verijdelden opnieuw een poging van Japan om de commerciële handel in walvisproducten vrij te geven. "Dit is een groot succes voor de walvissen", zei Patrick Ramage, hoofd van de wereldwijde walviscampagne van het IFAW (International Fund for Animal Welfare)

Sinds 1994 dienen landen als Japan en Noorwegen regelmatig voorstellen in bij de CITES, waarmee ze de beschermde status van walvissen willen aantasten. Dit jaar stelde Japan een volledige herziening voor van de status die de populaties van alle 13 grote walvissoorten krachtens CITES op dit moment hebben. IJsland diende een soortgelijk voorstel in ten aanzien van de gewone vinvis. Nu een overweldigende meerderheid van de CITES-partijen beide voorstellen heeft verworpen, moeten Japan, IJsland en Noorwegen binnen zeer korte tijd opnieuw een nederlaag incasseren. Ook tijdens de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) die in Anchorage, Alaska van 28 tot 31 mei werd gehouden, vonden deze landen geen gehoor voor hun voorstellen. De IWC nam toen ook met een stevige meerderheid een resolutie aan, waarin de walvisjacht die Japan zogenaamd voor wetenschappelijke doeleinden bedrijft, wordt veroordeeld.

"De Japanse tactiek om stemmen te kopen stuitte op afwijzing, evenals hun pogingen om de handel in walvisvlees nieuw leven in te blazen", aldus Ramage. "De beslissing die vandaag gevallen is en de steun die een aanzienlijke meerderheid van de IWC-vergadering vorige week uitsprak voor de bescherming van de walvissen, duiden erop dat er wereldwijd steeds meer consensus komt over de noodzaak walvissen in de 21ste eeuw te beschermen", vervolgde hij. "Aangezien deze vergadering terecht de zorg voor levensonderhoud centraal stelt, moeten we juist nu zo duidelijk mogelijk laten zien welke geweldige economische voordelen het walvistoerisme al heeft opgeleverd voor de bewoners van kustgebieden in meer dan 90 landen en regio's wereldwijd. Mensen én dieren zijn er bij gebaat als we walvissen bekijken in plaats van doden", zegt hij.

Voor nadere informatie over deze campagne, beeldmateriaal of interviews met Yvette Brook beleidsmedewerker IFAW Nederland, kunt u contact opnemen met: Andreas Dinkelmeyer op +06 388 24 171 of adinkelmeyer@ifaw.org

Het IFAW heeft als missie het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te beschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie kunt u vinden op www.ifaw.nl

© IFAW

RSS © 2007 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands