Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 juni 2007

Schriftelijke vragen van het lid Van der Veen (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het niet vergoeden van behandeling van morbide obesitas


1. Bent u op de hoogte van het feit dat Astmacentrum Heideheuvel een succesvol behandelprogramma voor kinderen met morbide obesitas voert en tevens in samenwerking met het Academisch medisch Centrum Amsterdam onderzoek verricht naar morbide obesitas?


2. Bent u op de hoogte van het feit dat de financiering van de klinische behandeling van kinderen met morbide obesitas in astmacentrum Heideheuvel door verzekeraars niet kan worden voortgezet omdat het CVZ deze behandeling als niet-gebruikelijke zorg heeft aangemerkt omdat er onvoldoende bewijs zou zijn voor doelmatigheid en effectiviteit?


3. Bent u het met mij eens dat morbide obesitas bij kinderen een ernstig probleem vormt en dat zo snel mogelijk tot een wetenschappelijk verantwoorde aanpak van dit probleem gekomen dient te worden?


4. Bent u het met mij eens dat de financiering voor dit programma in een patstelling verkeert gezien het feit dat weliswaar de mogelijkheid wordt geboden via artikel 68 ZVW om zorg te vergoeden op grond van de verwachting dat deze zorg een verstrekking zal worden, maar dat de wetenschappelijke onderbouwing om tot een besluit te komen tot opname in het pakket alleen kan worden genomen als er nu voldoende financiering is om het wetenschappelijk onderzoek om tot dat bewijs te komen voort te zetten?


5. Bent u bereid de financiering van de behandeling van morbide obesitas bij kinderen in astmacentrum Heideheuvel te garanderen door zo snel mogelijk een oplossing voor de financiering te vinden en de Kamer daarover te berichten?