Gemeente Middelburg

Opening Historische Scheepswerf C.A. Meerman

Na de restauratie en het opnieuw inrichten wordt vrijdag 8 juni de historische scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden weer geopend. Deze werf beslaat een belangrijk stuk historie. Niet alleen van Arnemuiden, maar ook van Zeeland en zelfs van Nederland. Hoogtepunt tijdens de opening is het binnenvaren van een tiental houten hoogaarzen en hengsten. Dit zal zichtbaar zijn voor publiek langs het Arnekanaal in Arnemuiden. De openingshandeling gebeurt in eendrachtige samenwerking tussen de commissaris van de Koningin in Zeeland, mevrouw drs. K.M.H. Peijs en de wethouder van de gemeente Middelburg mevrouw dr. J.L. Kool-Blokland. Op zaterdag 9 juni is iedereen van 10.00 tot 16.00 uur welkom tijdens de feestelijke open dag.

De werf is ruim 200 jaar in het bezit geweest van de familie Meerman. Die bouwden er honderden houten schepen van het type hoogaars, de laatste rolde in 1962 van de helling. Van dit historische type varen er nog ongeveer twintig rond in Nederland, waarvan een tiental in Zeeland. In 1986 is de werf gesloten. De gemeente Middelburg kon de werf in 2004 kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Voorwaarde hierbij was de werf te restaureren en weer in gebruik te stellen. In 2006 is de gemeente Middelburg met de ingrijpende restauratie gestart, met hulp van Euregio Scheldemond (project Boegbeelden), de provincie Zeeland en de Stichting Behoud Hoogaars. De restauratie omvatte de scheeps- en zaagloods, de wagenhelling en het zogenaamde brandkot. Uniek is dat de werf nog beschikt over alle oude gereedschappen en werktuigen. Afgelopen maanden is met behulp van sponsors en vrijwilligers de inrichting van de werf weer zo veel mogelijk in originele staat hersteld.

De nieuwe stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman huurt de werf van de gemeente. In de stichting zitten enkele organisaties uit Arnemuiden en de Stichting Behoud Hoogaars. Laatstgenoemde stichting zet zich in om specifiek maritiem erfgoed uit Zeeland varend te houden. De stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman gaat de werf beheren als werkende museumwerf. Het wordt ook de thuishaven van de Stichting Behoud Hoogaars waar de vier eigen schepen (drie hoogaarzen en een hengst) onderhouden en gerestaureerd kunnen worden.

Tijdens de open dag op zaterdag 9 juni bruist de werf van de activiteiten, onder meer met demonstraties van oude ambachten. Na de opening is het rijksmonument tot november elke woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 2,50 euro. Groepen kunnen op afspraak het gehele jaar terecht (telefoon 0118 - 41 00 45 of mail info@werfarnemuiden.nl)