Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 31 mei 2007

Hoogleraar Algemene economie Ad Kolnaar neemt afscheid

Rede aan de Universiteit van Tilburg

Op vrijdag 8 juni gaat Ad Kolnaar, hoogleraar Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg, met emeritaat. Hij neemt afscheid met de rede getiteld 'Alles bij elkaar genomen...'.

Ad Kolnaar (Hengelo, 1942) ging na de HBS-B in 1959 economie studeren aan de toenmalige Katholieke Economische Hogeschool in Tilburg. In 1963 werd hij student-assistent bij prof.dr. D.B.J. Schouten, destijds een gezaghebbend econoom in Nederland. In 1965 studeerde hij cum laude af in de bedrijfseconometrie en trad als medewerker van Schouten toe tot diens 'Tilburgse School'. Vier jaar later promoveerde hij (wederom cum laude) bij 'D.B.J.' op de dissertatie Werktijdverkorting en dynamiek. In 1971, op 29-jarige leeftijd, volgde de benoeming tot hoogleraar. De jonge hoogleraar kreeg al snel belangrijke bestuurlijke verantwoordelijkheden. In 1974 werd hij decaan van de toenmalige Faculteit Economische Wetenschappen in Tilburg. En toen de toenmalige rector magnificus in een bestuurscrisis aftrad, fungeerde Kolnaar in 1975 negen maanden als 'tussenpaus'.

Den Haag
Kolnaar was actief in diverse Haagse gremia. In 1972 wordt hij lid van de Commissie Economische Mededinging; in 1974 neemt hij zitting in de SER-commissie Minimumloon en van 1978 tot 1980 is hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In 1986 wordt hij eerst plaatsvervangend Kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER), en vanaf 1988 Kroonlid. Hij maakt zich verdienstelijk als voorzitter van de Commissie Minimumloon (vanaf 1981), de Commissie Mededinging en Ordening, de Commissie Sociaal-Economische Deskundigen en de Commissie Sociale Zekerheid. In 1988 en 1994 is Kolnaar respectievelijk lid en vice-voorzitter van de programcommissie van het CDA. Kolnaar was jarenlang redacteur van Maandschrift (thans Kwartaalschrift) Economie, (mede-)auteur van 10 boeken, schreef 68 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en had het penvoerderschap over 64 beleidsrapporten. Het werk in 'de commandokamer van het Nederlandse poldermodel', zoals hij de SER zag, boeide hem in hoge mate. Kolnaar begeleidde vier promovendi, te weten Anton van Nunen, Martin van Tuijl, Jan Donders en Humphrey ter Horst.

Normatieve economie
Het werk van Kolnaar staat in de traditie van de normatieve economie van Tilburgs 'founding father' Cobbenhagen ("de economie is de dienstmaagd van de ethiek") en later zijn leermeester Schouten. Voor Kolnaar is de economische wetenschap meer de dienstmaagd van de maatschappij, bijvoorbeeld via door de SER geformuleerde normen. Kolnaar borduurde voort op typische Schoutiaanse modellen, waarin gewerkt werd met relatieve afwijkingen van het evenwichtige groeipad in plaats van feitelijke groeivoeten. Kolnaar wist ook complexe macro-economische verbanden te gieten in eenvoudige wiskundige modellen. Belangrijk in zijn beschouwingen was de coördinatie van instrumenten, zoals tussen budgettair-, prijs- en loonbeleid.

Noot voor de pers
De rede op vrijdag 8 juni vindt plaats in de aula van de Universiteit van Tilburg en vangt aan om 16.15 uur. Meer informatie: Clemens van Diek, hoofd communicatie Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, tel. 013 - 466 2500; e-mail c.vandiek@uvt.nl of Corine Schouten, afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen, tel. 013 - 466 2993; e-mail c.h.schouten@uvt.nl.

UvT Persbericht