Radboud Universiteit Nijmegen


Beter Nederlands leren spreken met hulp van een computer

Bij het leren van een vreemde taal is de uitspraak een van de moeilijkste taken, zeker voor volwassenen. Computerondersteunde uitspraaktraining kan daarbij helpen. Taalwetenschapper Ambra Neri ontwikkelde een systeem dat met behulp van automatische spraakherkenning (ASH) automatisch uitspraakfouten kan opsporen en daar feedback over geeft. Immigranten van verschillende nationaliteiten testten dit systeem. De resultaten laten zien dat het systeem er in de praktijk in slaagt de uitspraakfouten goed te detecteren. Met de feedback die taalleerders ontvangen, neemt het aantal uitspraakfouten substantieel af, met name voor taalleerders met een Turkse en Arabische achtergrond.
Ambra Neri promoveert vrijdag 8 juni op dit onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Nederlandse taal heeft vergeleken met de meeste andere talen veel klinkers en combinaties van klinkers: a, e, i, o, u, ij, ui, eu, ou, au... Buitenlanders die Nederlands leren, hebben met het produceren van deze klanken vaak de meeste problemen. Het ligt dan ook voor de hand om juist deze klanken vaker te oefenen en dat gebeurt met deze uitspraaktraining. En het werkt. Een groot voordeel is dat leerlingen met deze technologie volop kans krijgen om te oefenen, in hun eigen tempo, waar en wanneer ze willen. De technologie is eenvoudig in te bouwen in nieuwe producten op cd of dvd en gaat ook al gebruikt worden in een inburgeringscursus.

Neri's onderzoek heeft potentie voor verdere ontwikkeling en toepassing. Het kan uitgebreid worden naar andere aspecten van spreekvaardigheid zoals morfologie en syntaxis en naar andere vormen van uitspraaktraining, zoals voor mensen met een spraakafwijking. Neri's begeleiders aan de Radboud Universiteit, dr. Helmer Strik en dr. Catia Cucchiarini, gaan aan dit onderzoek een vervolg geven.

Ambra Neri (Piacenza, Italië, 1974) studeerde Engels, Nederlands en Frans aan de University of Trieste, Italy. Haar promotieonderzoek voerde ze uit binnen het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit, meer specifiek bij het Centre for Language and Speech Technology.