Gemeente Hoorn


College wil financieel bijdragen aan aankoop Mirakel van Hoorn

4 juni 2007 - Burgemeester en wethouders van Hoorn willen in ieder geval voor 5.000 euro garant staan om een voor Hoorn bijzonder Mariabeeld uit het midden van de 15e eeuw voor het Westfries Museum te verwerven.

Madonna met kind

Vrijdag 8 juni komt de middeleeuwse madonna met kind bij Sothebys in New York onder de hamer. Het zogenoemde Mirakel van Hoorn ging vorig jaar bij een veiling aan het museum voorbij. Het werd toen voor 22.000 euro verkocht aan een particulier. Op initiatief van de Hoornse historicus en publicist J.P. van der Knaap en de Stichting Koepelkerk probeert het museum het beeld nu alsnog te verwerven. Diverse particulieren hebben inmiddels bijdragen toegezegd.

Gezien het grote historische belang van het beeld en het maatschappelijk draagvlak in Hoorn, heeft het college van B en W vandaag besloten zich in ieder geval voor 5.000 euro garant te stellen. De toezegging brengt een eventuele aankoop van het beeld weer een stap dichterbij. Om zeker te zijn van succes zal meer geld nodig zijn, verwacht adjunct-directeur C. de Jong van het museum.

Aan het beeld is een bijzondere legende verbonden die leidde tot de bouw van de Onze Lieve Vrouwe kerk, nu meer bekend als de Noorderkerk. In 1425 zag de molenaar Claes Geraerdts op het Kleine Noord een verschijning die leek op de heilige Maria met Jezuskind op de arm, een stralenkrans om haar gestalte en een maansikkel onder haar voeten. Op de plaats van haar verschijning werd een kapel gebouwd, later de Noorderkerk. Jaren daarna viel een schip de haven van Hoorn binnen met een beeld aan boord voor de stad Lemmer. De molenaar herkende het beeld van zijn verschijning een buurtgenoten hebben het gekocht. Het werd geplaatst in de kapel. Tijdens de jaren van de beeldenstorm verdween het. Het raakte beschadigd maar bleef volgens de overlevering verborgen. In 1916 kwam het in handen van de glazenier/bouwkundige ir. J.L. Schouten. Na diens dood werd het geveild en mogelijk nog enkele malen. Op 21 februari 2006 dook het weer op en wel bij Sothebys in Amsterdam. Het bedevaartinsigne

Niet alleen gaat het om een bijzonder beeld waarvan er nog maar weinig zijn. Het beeld was ook het symbool van de Mariaverering in Hoorn. Hoorn was in die periode een bedevaartplaats. Het bewijs daarvan is een zeer bijzonder 15e eeuws bedevaartinsigne. Het zeldzame insigne is in bezit van museum Boijmans van Beuningen en is in bruikleen bij het Westfries Museum voor de tentoonstelling Duistere Zaken die deze zomer van start gaat.

Voor meer informatie en financiële bijdragen kan men contact opnemen met de heer C. de Jong van het Westfries Museum (telefoon 0229 280028).