Gemeente Leeuwarden

Parnas Parnas

Parnas viert jubileum met kunstprojecten

Bron: Gemeente Leeuwarden (05-06-2007) Het Leeuwarder centrum voor de kunsten, Parnas, viert in het weekend van 8, 9 en 10 juni haar tienjarig bestaan. Dan presenteren drie Leeuwarder wijken- Oud-Oost, Camminghaburen en De Zuidlanden- hun community art project (kunstzinnige project rondom sociale vraagstukken). De drie kunstzinnige projecten gingen drie maanden geleden onder de naam `Hart' van start. In de afgelopen weken waren bewoners van de wijk Oud-Oost met docenten en leerlingen van Parnas in de weer om liederen en dansen in te studeren. Dit project staat onder leiding van Jos Zandvliet van stichting Accu. De liedjes en dansen worden op zaterdag 9 juni uit volle borst ten gehore gebracht. Daarnaast hebben de bewoners van Oud-Oost een schip `De Vrolijke Fluiter' gebouwd. Vanaf het Cambuurstadion gaat een grandioze optocht, genaamd `Hartstocht' naar de binnenstad. Het zelfgemaakte schip maakt deel uit van `Hartstocht'.

Camminghaburen hangt het jubileumweekend de was buiten. Kunstenaarsduo Terry van Gurp en René Oudenhoven (vGtO) ruilde de afgelopen maand nieuwe handdoeken met opdruk van Camminghaburen voor oude handdoeken van bewoners. Hierop wordt een motto of foto van de eigenaar geborduurd. Scholieren hebben van handdoeken banieren gemaakt. De handdoeken met opdruk en de banieren komen later als kunstwerk in het nieuwe buurtcentrum van Camminghaburen te hangen. In een vrolijke optocht komen alle deelnemers vanuit Camminghaburen naar het Cambuurstadion. Zij sluiten hier aan bij de optocht van de wijk Oud-Oost.

De optocht `Hartstocht' met veel muziek en dans, het kunstschip `de Vrolijke Fluiter' en de wapperende banieren vertrekt zaterdag 9 juni om 14.30 uur vanaf het Cambuurstadion via de Nieuwestad naar het Raadhuisplein. De optocht komt rond 16.30 uur aan voor Parnas, Raadhuisplein. Hier vindt een slotfestijn plaats waarbij docenten en leerlingen van Parnas tal van optredens verzorgen. Iedereen is van harte welkom.

Op de Zuidlanden heeft `post Zuidlanden' een opstelling gemaakt met schaftketen. Hier kunnen bezoekers van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni beeldende, theatrale en muzikale ervaringen beleven. Post Zuidlanden belicht in negen mobiele studio's de historie, het heden en de toekomst van de Zuidlanden. De entree is gratis. Beeldend kunstenaars en componisten verzamelden met oude en toekomstige bewoners voorwerpen, geluiden en beelden met een verhaal. In elk van de schaftketen is een korte interpretatie vormgegeven. Inspiratie voor het project werd ontleend aan de pioniers in Amerika, die met hun caravans in een Wagon-trail het Nieuwe Land in trokken. In het midden van het overdekte terrein kan aangeschoven worden voor eten en drinken en nog meer verhalen. De leiding van het project is in handen van Titia Bouwmeester van het 5ekwartier. Post Zuidlanden is geopend op: vrijdag 8 juni 16.00 - 22.00 uur zaterdag 9 juni 12.00 - 22.00 uur zondag 10 juni 12.00 - 18.00 uur Post Zuidlanden vindt u naast boerderij Techum in De Zuidlanden. Deze boerderij is goed te bereiken met de fiets en met de auto. Op de fiets kunt u door Goutum en vervolgens de bordjes volgen. Met de auto neemt u de Overijsselseweg (N32) tussen Leeuwarden en Heerenveen. Volg de bordjes Post Zuidlanden.

Op de foto: De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de inrichting van Post Zuidlanden. Op de achtergrond is docent Jaap Hammer bezig met de inrichting van een rariteitenkabinet dat hij samen met leerlingen heeft vormgegeven.

Meer informatie kunt u vinden op www.parnas.nl.