Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag 8 juni 2007

Oproep prominente Nederlanders:
'Doorbreek impasse Israël-Palestina'

Ruim vijftig Nederlanders onder wie Hans van de Broek (CDA), Joris Voorhoeve (VVD) en schrijver Geert Mak, roepen de Nederlandse regering op de impasse in het Israëlisch - Palestijns conflict doorbreken. Dit staat in een gezamenlijke verklaring, tot stand gekomen op initiatief van de organisaties Cordaid en IKV Pax Christi, die zaterdag in een aantal landelijke dagbladen verschijnt. De ondertekenaars stellen dat het vruchteloos zoeken naar een uitweg in het conflict lang genoeg heeft geduurd.

De Nederlandse regering moet volgens de ondertekenaars alle middelen die haar ter beschikking staan aanwenden om Palestijnen en Israëliërs te helpen. 'De onmacht van beide partijen zelf een oplossing te vinden vraagt een actieve inzet van Nederland, van de EU en de VS en niet in de laatste plaats van de Arabische Liga', aldus de verklaring. 'Nederland moet met alle betrokkenen in gesprek gaan en ook zelf nieuwe initiatieven nemen. Eventuele voorwaarden vooraf moeten in vergelijkbare gevallen voor alle partijen gelden en mogen de start van het vredesproces niet blokkeren'.

Het is deze week precies veertig jaar geleden dat de zesdaagse oorlog van 1967 afliep en verschillende gebieden door Israël werden bezet. Sindsdien leven Palestijnen met de consequenties van de bezetting. Geweld, vernedering en wanhoop zijn aan de orde van de dag, zonder uitzicht op verbetering. De bezetting en het verzet daartegen bepalen ook het leven van veel Israëliërs. Voor hen is de angst voor aanslagen en raketbeschietingen een dagelijkse realiteit. Voor de 52 ondertekenaars is de frustratie over die uitzichtloosheid van de situatie aanleiding om de verklaring te ondertekenen.