Succesvol jaar voor Greenpeace


08.06.2007 / 10:05 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting greenpeace nederland

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Amsterdam, 8 juni 2007

Acties voor spaarlampen, walvissen en bosbehoud
SUCCESVOL JAAR VOOR GREENPEACE

Greenpeace Nederland heeft in 2006 opnieuw flinke successen behaald voor het milieu. Speerpunten van de milieuorganisatie waren vorig jaar klimaatverandering, bescherming van de oerbossen in Papoea-Nieuw-Guinea en spectaculaire acties tegen de walvisjacht. Deze inspanningen voor het milieu werden ondersteund door 572.000 donateurs, de totale inkomsten waren 21,4 miljoen euro.

In 2006 kreeg de klimaatproblematiek een zeer prominente plek in het publieke debat. De jarenlange vasthoudende acties van Greenpeace kregen een duwtje in de rug door de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore. Talloze Nederlanders, waaronder premier Balkenende en Katja Schuurman, vervingen in de campagne 1miljoenspaarlampen.nl hun gloeilamp door een spaarlamp. Daarnaast toverde de milieuorganisatie een stukje rosse buurt met spaarlampen om tot een Green Light District. Met lobby en acties droeg Greenpeace bij aan de ambitieuze kabinetsdoelstellingen voor fikse beperkingen van de CO2-uitstoot.

Greenpeace voerde begin 2006 ook actie tegen de walvisjacht bij Antarctica. Beelden van rubberboten tussen walvisjager en walvis gingen de hele wereld over. In Papoea-Nieuw-Guinea hielpen Nederlandse vrijwilligers de lokale bevolking bij het afbakenen van hun eigen bosgebied, zodat dit niet gekapt kan worden. Uit protest tegen de gentechproeven zaaiden actievoerders in Nederland biologische spinazie in een maïsproefveld. Na twee acties tegen Cargill in de Amsterdamse haven met tegelijkertijd acties elders in de wereld, beloofden de belangrijkste sojahandelaren verbetering. Twee jaar lang zullen ze niet handelen in soja die is verbouwd op ontboste stukken Amazone. Later in het jaar vestigde Greenpeace aandacht op het dumpen van giftig afval door actie te voeren op de Probo Koala en de Otapan. De Otapan wordt op dit moment veilig in Nederland gesloopt en niet op een milieuvervuilende werf in Turkije.

Greenpeace meet haar succes af aan verbeteringen in het milieu en niet aan een groter inkomen, maar om succesvol campagne te blijven voeren is er natuurlijk geld nodig. Financieel heeft Greenpeace Nederland een goed jaar achter de rug. Het donateursaantal is stabiel. Daalde het aantal donateurs in 2005 met 5,3 procent, vorig jaar was dat slechts
1,3 procent. De gemiddelde gift per donateur steeg, waardoor Greenpeace meer inkomsten uit fondsenwerving verkreeg. De totale inkomsten waren in 2005 (21,9 miljoen euro) iets hoger dan in 2006 (21,4 miljoen euro).

Van alle inkomsten gaat 52 procent direct naar de milieucampagnes (onderzoek, lobby en actie), waarvan meer dan de helft aan buitenlandse Greenpeace-projecten wordt besteed. Hierdoor kan Greenpeace campagne voeren tegen de enorme milieuproblemen in bijvoorbeeld India en China. 21 procent gaat naar het communiceren en voorlichten als onderdeel van deze campagnes. Het aan fondsenwerving bestede bedrag zit ruim binnen de grenzen die het CBF stelt aan fondsenwervende organisaties.

In 2006 waren er zo'n 500 vrijwilligers en 94 betaalde medewerkers werkzaam bij Greenpeace Nederland in 82 fte's. Halverwege 2006 voerde Greenpeace een verandering in de organisatiestructuur door. Algemeen directeur Liesbeth van Tongeren verdiende in 2006 88.000 euro bruto, wat onder de norm van de commissie Wijffels voor goede doelen ligt.

'In 2006 zagen we de aandacht voor klimaatproblemen enorm toenemen', zegt Liesbeth van Tongeren, algemeen directeur van Greenpeace Nederland. 'Greenpeace is blij met de ambitieuze klimaatplannen van het nieuwe kabinet. Maar we zijn er nog lang niet. Kijk naar de plannen van Nederlandse energiebedrijven voor vijf nieuwe kolencentrales, die jaarlijks evenveel CO2 zullen uitstoten als 9 miljoen auto's! Dat vind ik onaanvaardbaar. Als de regering haar eigen klimaatbeleid serieus neemt, moet ze die desastreuze bouwplannen onmiddellijk stoppen.'

Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Laura Westendorp, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06-25031013 Het jaarverslag is te downloaden via www.greenpeace.nl/jaarverslagen

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door 572.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.